140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Антоново – За „шарена“ слука информират ловците в Тузлука

антоново лов

Повече пъдпъдъци, по-малко гургулици и гривяци. Не е имане, каквото е имало някога, но все по нещо се закача на висулките. Това е обобщението от първите два ловни уикенда в Тузлушкия край, където се простират ловните полета на ЛРС-Антоново.

Нека представим накратко преживяното от Антон Андонов от Първа градска дружина в Антоново, опитен ловец и отличен стрелец, печелил множество състезания по ловна стрелба.

антоново лов
Проверка от Горски инспектор – всички са редовни

„На първия излет обходихме обширни площи в землището на с. Шишковица, където по традиция ловува моята дружина. В групата с мен бяха колегите Диян Рафаилов и Иван Русев. Ударихме общо 12 пъдпъдъка, но разчитахме много на двете ни добри кучета, които правеха стойки като за учебник. Добавих и една случайно прелетяла гургулица.

На следващия ден обиколихме друг район, а слуката ни беше сходна. Пъдпъдъци все пак има, но са пръснати и се вдигат само единични птици.

антоново лов
В Тузлука има прекрасни ловни полета

Общото ни впечатление е такова: в обработените с пестициди ниви няма живот. Пъдпъдъците там не се задържат. Търсим ги в необработвани площи, където все пак има някаква зеленина и може да се намери влага.

ЛРС-Стражица – Пъдпъдъчи песни в м. „Ялията”

Обмених информация с колеги от други дружини в състава на нашето сдружение. В с. Длъжка поляна слуката им е била като при нас. В с. Черни бряг са наблегнали на гривяци, понеже там имат подходящи територии. Сега дивите гълъби са по деретата в ниското. Причакват ги около високи дървета, където обичат да кацат при прелетите.

И понеже при нас дивата свиня е основен обект на ловуване, обменяме мнения с колеги какво е положението и какви шансове имаме през предстоящия сезон. През пролетта са се виждали няколко майки с малки прасенца в околностите на с. Ястребино. Споделят за движение на дивеч и от други места. През октомври ще видим какви са реалностите, но е ясно, че АЧС остави тежък отпечатък върху популацията на дивата свиня в страната и последствията ще се отразяват още години наред…“

*Тузлук е хълмиста историко-географска област в Източния Предбалкан, в област Търговище. Разположена е между Лиса планина на изток- югоизток и долината на Стара река на запад, която я отделя от Еленските височини. На север реките Стара река и Голяма река я отделят от Антоновските височини. Тези територии попадат в ловищата на ЛРС-Антоново.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ