140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-София-юг – Новоханци тръгнаха силно с гривяци

новоханци откриване

С лов на гривяк започна сезонът за новоханци. Предварителното разузнаване из района показваше, че пъдпъдъците са доста редки, гургулици засега няма и най-уместно е да се съсредоточи вниманието към гривяците. Тази тактика се оказа успешна и групата, избрала да ловува на гривяк, имаше много възможности за стрелба.

Ловците се разделиха на групи и се насочиха към различни местности в землището на с. Нови хан. Ловните им полета обхващат най-северните склонове на Лозенската планина, но имат и обширни полски площи, с обособени оврази, обрасли с върбалаци. Тези места са много подходящи за лов на гривяк.

Групата на Йонко Йотов ловува в м. „Засеченик“. Новоханци заемат позиции още на ранина, малко след развиделяване. Очертава се пореден горещ августовски ден и всички са настроени да се възползват от сутрешната хладина. Прикрити са добре из гъсталаците, все пак маскировката е важен елемент от този лов. Гривяците току прелитат на малки ята и ловците периодично вдигат пушките и стрелят. Има точни попадения, има и „сватбарски“ изстрели, но това е нормално. Гривяците са много плашливи и трудно се задържат на изстрелно разстояние.

новоханци откриване

Когато слънцето започва да напича, прибират пушките и правят разбор на постиженията. Най-добре се е представил младокът Милен Велинов, но другите от групата на Йонко Йотов – Тодор Иванов и Велизар Стоев, са с добър актив.

За обяд всички ловци се събраха на изградения от тях заслон в м. „Арабаджийска поляна“ – на специално приготвена курбан чорба и на традиционната почерпка по случай новия сезон. 

Телефонна справка с колеги от съседните дружини в състава на ЛРС-Сюфия-юг показва, че и при тях най-добър лов е станал с гривяци, докато с пъдпъдъците слуката е епизодична и не всеки е успял да се разпише.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ