140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Стражица – Пъдпъдъчи песни в м. „Ялията”

лов ялията

Радост за ухото на ловеца са сутрешните песни на пъдпъдъ­ците. На този фон и с огромен ентусиазъм от страна на ловци и кучета тръгна сезонът в стражишкото сдружение. В село Бряго­вица в първия ловен ден излязоха общо 16 ловци, имаше и гости от Горна Оряховица и Стражица. Председателят на ЛРД-с. Бря­говица Стефан Маринов проведе кратък инструктаж, поздрави домакини и гости и пожела успешен лов и благодатен сезон.

По традиция на първия излет се обхождат обширните равнин­ни площи на м. „Ялията” – между селата Бряговица и Върбица. Ожънатите, но все още необработвани ниви дадоха множество възможности за динамична стрелба и всеки от участниците има­ше шанс да си опита късмета. Някои имаха приличен отстрел, за други слуката си остана скромна, но като цяло преобладаваше задоволство. За добрия лов спомогнаха и участващите 4 кучета, които надушваха притаилите се пъдпъдъци и правеха ефектни стойки. Класика в жанра и наслада за ловната душа! Следваха и изстрели при излитане на птиците. С напредване на деня стана доста горещо и умората си каза думата, но задоволството от до­брата работа на кучетата беше всеобщо и ловният ден в м „Ялията” приключи.

ЛРС-София-юг – Новоханци тръгнаха силно с гривяци

И за да бъде празникът както повеляват отколешните тради­ции, вечерта ловците се събраха в своя клуб „Ловна среща“ в центъра на Бряговица – да се почерпят, да анализират преживя­ното, да очертаят тактиката на следващия излет.

Председателят Стефан Маринов сподели своите виждания по отношение на започващия ловен сезон: „Засега пъдпъдъците са цел номер едно при нас. Имали сме и доста повече, но на фона на масовите жалби на колеги от липсата им, ние все пак ги виж­даме и чуваме. За гургулици е рано, понеже обширните слънчог­ледови насаждения все още са зелени. Ще ги чакаме може би в началото на септември, но тепърва ще проследим състоянието на популацията им. Не мисля, че има такава нужда от рестрикци­ите, каквито вече бяха въведени и у нас от този сезон, но щом вече е прието, ще го спазваме.“

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ