140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Пирдоп – Изобилие от гривяци радва ловците

пирдоп изобилие

Пъдпъдъци и гургулици има, но не са в изобилие, каквато е картината и в много други региони в страната. В Пирдопско обаче се радват на изобилие от гривяци. Председателят на ЛРД-Челопеч Прокоп Прокопов с готовност споделя наблюденията си от състоянието на дивеча.

„Пъдпъдъците при нас са малко, може и да се наредят по 3-4 на висулките, но може и толкоз да няма. Зависи от класата на кучето. Но пък някои ловци ги предпочитат и доста обикалят из района. Най-вече за да поддържат формата на кучетата си. Гургулиците са повече и по-интересни. Но най-силен лов при нас става с гривяците. Тази година са в изобилие, събират се на големи ята, на места може да има и по стотина диви гълъба. Навъртат се около слънчогледовите масиви и там ги издебваме.

пирдоп изобилие

Все още има неожънати слънчогледи и това дава шансове за резултатен лов. През септември най-често ловуваме в местностите „Фурник” и „Коренша” под селото ни, някъде на границата със землището на съседното село Чавдар. Чакаме ги притаени на гюме около слънчогледовите масиви. Ако човек е с точно око, дневната отстрелна норма спокойно се изпълва до обяд. По принцип гривяците са плашливи, но като са на големи ята и накацали из слънчогледите сякаш са по-достъпни и може да се получи интензивен лов. Стреляме и на прелет, ние му казваме „на крило“.

Предимно млади момчета излизат на лов за пернати при нас. Интересът на ветераните не е голям, те си чакат свинския лов. Има някакви надежди да проведем успешен сезон тази зима. Забелязват се отделни диви свине. Моето мнение е, че популацията ще се възстанови бързо. Само дано епидемията да е отминала.

В дружината свършихме добра работа наскоро, като отремонтирахме и потегнахме чакалата за отстрел на хищници. В тази насока си имаме постоянен ангажимент. Чакалите много се навъдиха при нас, даже и сега, по време на лов за пернати се случва да се вдигне някой, та ще трябва да ги държим под контрол. Те са ни голямата грижа, защото сме наясно, че намножат ли се прекалено, става лошо за дребния дивеч…“

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ