140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

220-килограмов глиган – първа, но впечатляваща слука за ЛРД-Бяла Рада

глиган бяла рада

На 23 октомври по време на редовен излет за групов лов на дива свиня дойде първата слука за видинската дружина от с. Бяла Рада, но пък каква! 220-килограмов глиган бе майсторски отстрелян от председателя на дружината Пламен Здравков, които специално за сайта SLRB.BG сподели:

„Попаднахме на дирите на животното в м. „Върбата” по време на ловните излети предишната седмица. Тогава гончетата го вдигнаха, но глиганът се измъкна, ранявайки тежко едно от тях. Проследихме дирите и видяхме откъде се е измъкнал. Затова на 23 октомври аз отидох на пусия именно там.

глиган бяла рада

Скоро чук, че гончетата залаяха и предположих, че преследват дивеч. Но лаят бързо утихна, което ме наведе на мисълта, че може да е същият глиган, който има навика да атакува кучетата и те са се отказали.”

Пламен бързо реагира, изостря вниманието си, благодарение на което дочува съвсем лек шум в гората.

„Това огромно животно се промъкваше като балерина сред храсталаците, по рязкото му дишане се ориентирах – продължи разказа си той. – Разбрах, че ще се появи съвсем близо до мен и коригирах мерника на оптиката на моята болтова карабина Уинчестър. Глиганът излезе на 20 м в откритото сечище и ме загледа челно.”

Ловецът не разбира дали първият изстрел е точен. Глиганът побягва в обратната посока, но изведнъж се връща обратно към пусията. Нужни са още три изстрела, за да падне окончателно.

глиган бяла рада

„Едва по-късно, когато го свалихме от кантара, установих, че първият изстрел е попаднал в главата. Това изглежда е дезориентирало животното и то се върна към мен, за съжаление куршумът е повредил малко едната глига, но се надявам все пак на добър трофей” – завършва разказа си Пламен.

Председателят на ЛРД-Бяла Рада споделя, че техният ловностопански район е равнинен, имат съвсем малка горска площ. Затова основно ловуват на фазани, яребици, имат добър запас от див заек. В най-добрите времена са отстрелвали по 10-12 диви свине. Като цяло този сезон след първите ловни излети се появяват малко снимки в социалните мрежи със слука от 72-те дружини на ЛРС-Видин. Информацията е, че по границата със Сърбия се вдигат цели стада, като се предполага, че дивите свине идват от нашата съседка.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ