140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от ЛРД – Шума откриха сезона безплатно и със слука

Ловците от дружинката на село Шума тази година откриха  новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч безплатно и със слука. Бележката за групов лов на дива свиня те спечелиха от томбола, разиграла се през септември на тържеството за 100 годишнината на Сдружение ловно–рибарско дружество – Годеч.

Слуката в първия лов бе за Цветан Тодоров. Той успя да повали един единствен 130 кг. екземпляр от всички диви свине, които ловците от ловностопанския район на Годеч видяха из ловните си полета.

„Бяха 10-тина диви свине, но кучетата ги пръснаха и само едно животно успяхме да отстреляме. Но за сметка на това се радвахме на изобилие от дивеч. Лично аз бях гонач двата дни – зайци, сърни, елени, кошути…красота. От крак 3 заека вдигнах – това не ми се е случвало от години. И един шилар видяхме, че имаме, но той е за отстрел. Красив е, близо метър остри рога има, но с тях пребива другите животни. На 5 метра  мина от колегата Васил Василев и той успя да го заснеме на видео, елегантно животно, но опасно.”

Безплатната бележка за групов лов на дива свиня бе другата награда, след като ловците от Шума грабнаха отборната купа за най-добри стрелци в сдружението. „По традиция”, така обяви първото място за дружинката на Шума председателят на сдружението в Годеч Андрей Иванов. И наистина в последните 7-8 години само те са първи.

„Ние нямаме пропуснат ловен излет. А и машинка си имаме – за удоволствие и за тренировка често организираме стрелби”, издава тайната на успеха председателят на дружината Асен Янакиев. Той е пръв сред равни от 2009 година, а ловец е от близо 40 години. Тръпката от ловната емоция го държи от малък. Неговият дядо и баща му били ловци и го взимали за гонач, още докато бил дете и хич не било редно да ловува. В нощта на петък срещу събота не спял, лягал облечен и гледал да не заспи, за да не го забравят. Асен помни как за старите ловци, от които той се е учил, било неписано правило – щом дадат старт на ловния сезон събота и неделя сутринта рано всички се събират на площада и отиват на лов.  Сега са разделени в 2 групи, но всички 61 ловци от селата Шума и Лопушна членуват в годечкото сдружение, заедно с други 4 ловно – рибарски дружинки и дружина „Балканка”, която е чисто рибарска. Стопанисват 2600 ха площ. В нея имат 5 ловища.

Дисциплината, това е най-характерното за ловците от Шума и Лопушна. Всички слушат най-стария – бай Стоил. Кой не знае командира? Той сега е на 92 и от половин век повтаря, че лов се пропуска само заради сватба или когато си на казан. Има ред в дружинката на село Шума и се знае, че когато ловът е за дива свиня се ловува единствено и само на дива свиня. Ако някой се изкуши и стреля по друг вид дивеч никога повече не стъпва на лов по тия места. По миналия сезон имат отстреляни 36 диви свине, миналия само 6, но били големи, трофейни екземпляри от по над 150 килограма. И всички били мъжки.

„Чумата покоси женските и малките. Останаха предимно мъжки екземпляри. И сега, преди сезона на фотокапаните в едно от ловищата улавяме 3 доста големи мъжкари. От 15 дни виждаме в един слънчоглед една майка да води след себе си стадо. Дано да има повече женски сред тях. Разбрали сме се да ги пазим, няма да ги стреляме.”, разказва Асен Янакиев. 

Сега дружинката, която той ръководи се е съсредоточила в подхранването и прокарването на пътища. Заместникът му Бойко Василев е организирал как да се разпредели отпуснатият от сдружението фураж. Отделно от това всеки носи по нещо – кой купил чувал два сол, кой зърно – всичко за дивеча. Платили са и 1200 лева на верижен трактор да им направи пътищата по ловищата.

Никола Николов е основният организатор на дейностите около дивечовите ниви. Законът изисква всяка от групите за засади по 3 дка. дивечови ниви. Ловците от двете групи на дружинката в Шума засаждат винаги по 20 дка. основните разходи са за сметка на ловното сдружение в Годеч, но има и за  доплащане от  разноските по изораване и семена за посев. По това имат 100% консенсус – всички искат да се сее, да се гледа, за да се храни дивечът. Заедно го и охраняват, защото близостта да София и наличието на дивеч, водят доста бракониери по тези места. Идват с джипки нощно време и на фарове посягат на дивеча. А дивеч има – последните 4-5 години имат елени. Слизат с кошутите и в ловищата на Щума отглеждат своите малки, а есента отново се качват в Балкана. „Глупави животни, пасат край пътя и всеки ги вижда. Ако хванат гората ще са защитени”, кахъри се председателят. Той знае, че точно красивите и доверчиви животни са тези, които карат бракониерите да дръпнат Дявола за опашката и да нанасят непоправими щети. Но тази година е различно, има дисциплина и бракониери почти няма. Гонят ги заедно с катаджиите в района, а и нали самият председател е бил полицай – знае как да респектира нарушителите така, че те да се откажат от посегателства.

Затова в района вече се радват на изобилие, истинско изобилие от яребици. Години наред ловците купували и разселвали този пернат дивеч, за да кажат сега, че при всяко излизане виждат стотици птици. Още не са решили да стрелят по тях, но от миналата година са започнали да задивечават и с фазани. Сега предстои да  разселят и 40 диви зайци.  Искат да опреснят кръвта и на този дивеч. „Тука са останали само роднини и прирастът е слаб”, обясняват резултатите от броенето на дивите зайци местните ловци. А и кучетата не знаят какво е заек – гонят го 200 метра и започват да гледат по дърветата, мислят че е котка, шегуват се ловците и продължават в типичния си забавен диалог да прогнозират новия сезон. И как като го открият безплатно ще го закрият безславно. Но чукат на дърво, да не ги стига.

Реалити формата „Фермата” помага на дивеча в района на село Шума. Заради снимките в реално време е затворен единствения хубав път към ловищата на дружинката. Това пречи на бракониерите с джиповете да навлизат незаконно в ловните полета и да притесняват животните. Малко пречи и на ловците, защото те си имат едно баирче, в което ловуват обикновено, но временно са го прежалили. А там където е арената минава пътят към три от петте ловища за подхранването на дивеча. Но ловците са толерантни, обещали са си известно време да е ходят по познатите си ловни пътеки в района, за да не се притесняват взаимно с телевизионерите. Все пак те са си платили наем на собствениците на имотите, а и снимките на „Фермата” приключват в края на октомври, а животът и ловът продължават.

Посетете нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/lovIribolovBulgaria/

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ