140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Паницово – Трофеен глиган отстреляха в м. „Юртата”

юртата лов

Първата слука на на ловната дружинка в село Паницово, която е към ЛРС ” Гларус” в град Поморие, за този сезон е в ловището в м. „Юртата”. Това е много добър 130-килограмов глиган отстрелян от дългодишния ловец Станислав Енев, но по-важното е, че е трофеен, глигите му са с дължина 25 см и според специалисти най-вероятно ще е за златно отличие. Естествено, това ще се определи от РУГ в град Бургас.

„Много се радваме за тази слука, която ни докара хубав трофей в м. „Юртата”. Според придружаващия горски по време на излета глиганът е седем-осем годишен – коментира председателят на дружинката в село Паницово Христо Христозов. – Миналият сезон завършихме с 6 екземпляра, но е имало години, когато са се отстрелвали по 40-50  диви свине, а в една бяхме стигнали и до 103 броя, защото нашите райони в Източна Стара планина са много подходящи за този вид дивеч, но това е само спомен за ловците, защото АЧС нанесе големи щети. Да се надяваме, че в следващите години ще имаме повече дивеч, тъй като за нашите ловци е закон да не се отстрелват майки, а да ги пропускат, ако ги срещнат в ловищата, за да има възпроизводство.”

юртата лов

Щастливецът Станислав Енев казва, че е много радостен за слуката, която е постигнал, но тя не е първата му в ловната кариера:

„Гончетата на ловеца Петър Митев изкараха глигана от гората в една просека и по средата й пуснах куршума, после повторих, но той вече беше паднал. Стрелях от 40-50 метра с карабината си, бях точен. Глигите му са много добри, което ме радва и се надявам на добра оценка на трофея, като мога да кажа, че през годините имам доста добри постижения”.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ