140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Монтана – Отстрелват диви свине в планина Пъстрина

диви свине пъстрина

 В двете крайности отиват отзивите от началото на сезона за групов лов на дива свиня в Монтанското сдружение. С по 5 точни попадения са стартирали ловците от селата Николово и Челюстница, други 4 са паднали в с. Живковци. В същото време дружини с традиционно силен отстрел се жалват от липса на дивеч. Общият актив за сдружението е 23 бройки.

 Потърсихме за коментар на обстановката в Северозапада Александър Георгиев, ръководител на ЛРС-Монтана. Ето какво сподели той.

 „Действително, наблюдава се групирано присъствие на диви свине. Като че ли най-много животни, вероятно местна популация, има в планина Пъстрина. Това е изолирана височина в Западния Предбалкан, източно от гр. Монтана, между река Огоста и десните й притоци Шугавица и Ботуня. В дружините от полските райони – нищо. Няма отстрел, не са и срещали животни. Високо разположените също се оплакват. Засега изцяло разочаровани са в Чипровци, Мартиново, Горна Лука. В Горно Белотинци са отстреляли един приплод, а казват, че там имало две групи диви свине.

диви свине пъстрина

Като има някъде живот в гората, ловците хранят надежди за по-добри дни. Лошото е, ако няма и следи от дивеч. Не стига това, ами и повсеместните и обилни валежи допълнително усложниха нещата при нас“.

Ловците от Монтанското сдружение имат интерес и към лова на фазани, но такива излети ще се организират в по-късната есен, през ноември. В началото на сезона цялото внимание е насочено към дивите свине. Въпреки противоречивите отзиви, заради групирането на животните в района на планина Пъстрина, никой не си и помисля да пренебрегва този лов. Традициите са по-силни и с времето пораженията, които АЧС нанесе на популацията, ще бъдат компенсирани.  

ЛРС-Монтана е едно от най-големите в състава на Националната организация. Общо 59 ловно-рибарски дружини членуват в него, с 1800 ловци. Както стана дума, имат села с изцяло равнинни терени, други са в хълмистите гънки на Предбалкана, а има и такива високо в планината.  

 Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ