140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от дружина Ярлово не отстреляха дива свиня, но вярват в успешния сезон

ярлово сезон

Ловците от ярловската дружина на ЛРС–София –юг дадоха добър старт на лова на едър дивеч и макар да не отстреляха нито една дива свиня в пърния ловен ден, си пожелаха успешен сезон. Писането на бележките започна точно в 6.30 часа в клуба на центъра на село Ярлово. Издаваше ги Николай Христов, докато ръководителят на лова Методи Струмин раздаваше персонални задачи на всеки. После, когато всички 20 участници в лова оформиха документацията, започна задължителният преди всеки ловен ден инструктаж. Решени бяха местата, на които ще се разполагат пусиите и трасетата за гонка. И, разбира се, инструкцията за безопасност.

ярлово сезон

В 7.20 ловците се натовариха в джиповете и потеглиха за ловищата. Първите пусии се разположиха  в м. „Пожара“, а вторите в м. „Билото“. На една от тях да пази бе сложен Валентин Симов, който е бил гл. секретар на Националната организация, сега е на същата позиция в Българската федерация по риболовни спортове, а от 4 годиини е секретар на ярловдсата ловна дружина.

ярлово сезон

Гоначите чакаха. В 9.10 те получиха сигнал, че всички пусии са заети, пуснаха кучетата и бодро тръгнаха след тях. Потеглиха от м. „Енчевица“. Диви свине обаче нямаше. Само две сърни и два сръндака по различно време пресякоха пътя на гоначите.

Но бай Ангел, дето всички го знаят като Министъра, казва, че в един непроходим къпинак сред вековни и по-малки дървета е чул как мечка нервно обикаляла и троши шумно клони. „Сигурно е била женска и е имала със себе си малки. Чула ни е и е усетила заплаха за мечетата. Затова така нервно обикаля местообитанието, искала е да ни пропъди по-далеч”, разказва за чутото Министъра. А той това с разярените животни добре знае до какво може да доведе – преди години един полужив глиган го търкалял близа 50 метра из гората.

ярлово сезон

Това е първият лов на гончето Дея. И макар да не разбра какво е дивя свиня, младото куче на Ники показа, че има данни да стане добър ловен партньор, като два пъти подгони по един сръндак, но и в двата случая щом чу своя стопанин да я вика, тя се отказваше от дивеча и се връщаше.

Ловците от Ярлово се радваха, че в слънчевия октомврийски ден са заедно сред природата. Обнадеждени от информацията за две сюрии диви свине, които видели другарите им от ловната дружина на село Яребовица, си обещаха успешен ловен сезон.

ярлово сезон

Добро настроение, чутовна слука и безинцидентно ловуване пожела за ловния сезон и полковник Кирил Скрипалчев, който от 4 години е председател на дружината. „ Вярно е, че днес сте нямали слука. Така е в лова – ще имате дни и със слука. По-важното е инциденти да няма”, каза полковник Скрипалчев и с наздравица за успешен ловен седон даде ход веселбата да започне.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ