НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Елена – Вълци прогонват дивите свине

елена вълци

„Как да има дивеч, като вълци се множат,” тревожат се ловците от ловно-рибарското сдружение в гр. Елена. Такива хищници се виждат навсякъде, особено по-високо нагоре в Балкана, но ги има и по-надолу. А единственият отстрелян такъв хищник през този ловен сезон – доста голям екземпляр, е повален в землището на с. Яковци, което се намира съвсем близо до общинския център. И нали за такава слука се иска много точен мерник, успешният изстрел беше на Мариан Панайотов, дългогодишен, опитен ловец. Дано по-нататък да има и други такива точни попадения, надяват се ловците, за да се намали популацията на вълците, които са врагове не само на дивеча, но и на домашните животни.

елена вълциВсякакви други хищници се навъртат в ловните полета на еленските дружини. Никак не са малко чакалите и лисиците. Ловците не се отказват от намаляването на тяхната популация, ала засега поне отстрелът е слаб и далеч от предвидените бройки. А лисиците са предимно в селата и махалите, забелязват ги дори в гр. Елена. Ловци разказват, че ги виждали в дворовете си, през деня, и даже успявали да ги снимат.Колкото до дивите свине, които през този сезон на годината са основен обект на лов, присъствието им е слабо, както беше и през миналия ловен сезон. Така е особено нагоре в планината, където основно са и вълците. Наистина, досега всяка ловна дружина се е отчела поне с едно отстреляно животно, но едва ли някой се надява планът на сдружението да бъде изпълнен.

Както обяснява Здравка Стоянова, специалист по лова в сдружението, отстреляните диви свине обикновено са случайно видени, преминаващи през района. Няма го онова движение на такъв дивеч, каквото се забелязваше преди да се появи АЧС. Затова, докато през 2019 година сдружението отчете почти 54 % изпълнение на плана си за отстрела, през миналия ловен сезон еленските ловци достигнаха едва 15 % от предвидените бройки. С по-добри резултати сега могат да се похвалят дружините в Беброво, Палици, Елена-Усои.

Радостното е, че от предадените за изследване проби от отстреляните диви свине няма нито една заразена с АЧС, не са намерени и умрели животни. Надеждата е пикът на това заболяване да е преминал и скоро да започне сериозното възстановяване на популацията на този дивеч.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ