НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Пирдоп – Дружината в с. Душанци е лидер в отстрела на диви свине

душанци лов

От общо петнайсетина отстреляни диви свине през първия месец от новия сезон в Пирдопското сдружение, 5 точни попадения са реализирали ловците от с. Душанци. Засега те са безспорните лидери, по другите дружини имат само единични бройки, а не липсват и такива, които все още не са се разписали. На практика ловците от Душанци са имали срещи с дивеч почти на всеки от организираните излети през октомври, въпреки продължилото дълго дъждовно време. Случвали са се и пропуски, но пък и са натрупали актив, с какъвто в днешните трудни за лов времена на малко места могат да се похвалят.

душанци лов

Председателят на дружината Михаил Петков е сред точните стрелци, другите майстори са Маньо Вълчев (с най-големия глиган), Тодор Ценов, Красимир Тодоров и Ненко Иванов. Дружината е голяма, с 63 членове и затова ловуват на две групи, като в територията им от 5 хил. ха са обособени 4 ловища. Зрелищни излети са провели в местностите „Самото дърво“ и „Черешова поляна“.

Любопитно е да се отбележи, че още на откриването едра женска мечка е излязла току пред пушката на председателя Михаил Петков. Всичко се разминало мирно и тихо и до критични ситуации не се е стигнало. Тогава са организирали гонка в м. „Климаш“ във височините над селото, в близост до яз. „Душанци“.

душанци лов

Ловът на чакали също е актуален и се практикува. Най-добър хищничар сред местните ловци е Маньо Вълчев, който си е изградил чакало, поддържа стървилище и има чести срещи с хитрите животни. Отстрелял е 9 чакала за тази година, но е много амбициозен и отдаден на този лов, така че активът му със сигурност ще нарасне.

Село Душанци е в скътано е планински район в красива котловина между Средна гора и Стара планина. Ловната дружина е сред най-силните в състава на ЛРС-Пирдоп. Ловът на дива свиня е традиционен и най-атрактивен, а и резултатите от този по-различен сезон, го показват.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ