140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Глиган с антитела за АЧС бе отстрелян в ЛРД-Гагово

гагово лов

Дългогодишният председател на ловната дружина в поповското село Гагово Найден Христов се оказа големият герой в разигралия се екшън при скорошен групов лов на дива свиня. Той отстрелва голям глиган с видимо тегло около 220 кг и трофейни глиги. След лова, както повеляват разпоредбите, изпращат проби за изследване по надлежния ред. Ветеринарни експерти от Велико Търново констатират положителен резултат за АЧС и препращат пробата за анализ на най-високо ниво – в София. Цялата процедура се забавя, вероятно заради съвпадане с времето на изборите, но в крайна сметка обявяват резултата. Животното е с наличие на антитела, но тъй като не се знае кога се е разболяло, се счита за заразно.

гагово лов

Да се върнем към ловните полета на гаговската дружина и този паметен излет, при който са се срещнали със стар познайник. Организират излет в ловище Сакара, в м. Лакета. Теренът е силно обрасъл с всякаква растителност, обхваща гористи пояси и стари сечища. Държи дивеч, но е трудно да се ловува там, понеже видимостта е много ограничена.

Найден Георгиев е на пусия на границата на по-младо сечище и гора. Чува ясно как гончетата на гонача Месут Османов вдигат животно на около 300 метра в гъсталаците. Очаква го да излезе някъде пред него, където обикновено стрелят вдигнатите животни, но глиганът го изненадва и поема в друга посока. По всичко личи, че ще премине през просека зад гърба му. Бързо се преориентира и е готов да стреля в мига, в който види животното. Има на разположение само секунда-две, после глиганът ще потъне в „джунглата“. Стреля с бренеке от около 50 метра. Само веднъж, няма време за дубле. Поразява го в гръдния кош. Животното пролазва още двайсетина метра и пада.

гагово лов

По-късно Найден се връща към тези паметни мигове:

„От 3 години преследваме този глиган, имали сме срещи с него, но все се измъква. Животното може дори да е преболедувало АЧС. Този път си намери майстора. Като първа слука за сезона е много добре, всички в дружината са доволни. Но популацията в цялото поповско сдружение е силно намаляла. Ние сме решили да стреляме само по възрастни глигани и приплоди. Майките ще съхраним, за да отгледат поколение…“

Да уточним, че г-н Христов е председател на местната дружина от далечната 1995 година и е сред ветераните, но както се вижда, все още е големият лидер на ЛРД-Гагово.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ