140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Слуката се завръща при великотърновските ловци

слука великотърновските ловци

По-добре от миналия ловен сезон се справят членовете на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново с отстрела на дивите свине. Отчетът показва, че през октомври, след откриването на свинския лов, великотърновските ловци са отстреляли повече от 40 животни. Информацията е, че такъв дивеч се вижда в ловищата и не една дружина се радва на успехи по време на ловните излети. А ловците от с. Арбанаси отново са начело, както беше през отминалия ловен сезон.

слука великотърновските ловци


По-успешен е сега свинският лов за дружината от с. Въглевци, особено след миналогодишните резултати, когато ловците, които винаги са били начело в сдружението, отчетоха само една отстреляна дива свиня и тя се оказа чумава. За месец бяха повалени пет такива животни, най-голямото – 150 кг глиган. Отстреля го Христо Паришев, един от най-добрите стрелци в дружината. „Виждат се следи на диви свине,” отбелязват с радост въглевските ловци. В един от ловните дни гончетата откриват цяла сюрия, ала по време на стрелбата пада само едно малко прасе. Но мъжете се убеждават, че такъв дивеч не липсва в землището на Въглевци. И не само това – досега не е имало проби, положителни за АЧС.
Свой успех в свинския лов имат и великотърновските ловци и дружината в с. Плаково. За един ловен уикенд ловците отстреляха две диви свине. Слуката през неделния ден е на председателя на дружината Ясен Иванов. Този ловен излет се оказа вторият успешен, след като преди това плаковските ловци се отчетоха с първото си за сезона отстреляна дива свиня.
Първи успешен изстрел имаха и мъжете, дошли да ловуват по линия на организирания ловен туризъм в държавния дивечовъден участък „Бутора”, който се стопанисва от сдружението. Глиганът – около 180 кг животно, беше отстрелян от Цочо Цонев от Тетевен, който за първи път ловува в този край. Сега има надежда слуката да бъде и с други гости по-нататък.
Все пак има ловни дружини, които все още не са се похвалили със слука. Затова някои ловци от с. Балван, например, една събота предпочетоха да се отдадат на риболов, след като все се разминават с дивите свине.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ