140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Дружинката на село Студена има добра слука на дива свиня, АЧС няма

студена лов

35 дружина на село Студена от състава на Ловно-рибарското сдружение в Перник има добра слука на дива свиня и нито един регистриран случай на заразата АЧС. По един глиган са отстреляли ловците в двата последни ловни дни на отминалия уикенд.

Първият, добит на 27 ноември, е попаднал на точния мерник на Димитър Дейов в ловно поле №1в м. „Шумето”. Трофей няма, защото единият от зъбите е счупен, но размерите на дивото животно са внушителни.

„Не сме го слагали на кантара, за да се знае с точност, но е не по-малко от 170-180 кг”, прогнозира председателят на дружинката Веселин Каралейн.

Той е ловецът, когото слуката споходила в неделя. Дивата свиня излязла на ловците в м. „Голо бърдо”. Животното не било голямо – 60 кг.

Но с него бройката на отстреляните диви свине от ловците от 35 дружина  в село Студена става 17.

Но не това е голямата гордост на ловците. Председателят Каралейн казва, че не ловът е най-важен.

„По-важни са грижите, които полагаме за дивеча. В четирите ловни полета, които имаме, сме направили 8 автоматични хранилки, поддържаме калища и солища. 8-10 тона царевица са минали през хранилките.”

студена лов

Голяма заслуга за успешния лов имат и добрите кучета. За 13 годишният Ари ловците от дружината в с. Студена твърдят, че е най-доброто куче за лов на диви свине в района на цялото пернишко ловно-рибарско сдружение. Стопанинът му Борис Корчев не е ревнив и на всеки излет го пуска по дирите на дивеча. Така и по-младите кучета има по кого да се водят.

„Учат се и другите. Моето куче, макар да е само на 5 години, в събота точно то намери големия глиган. Но вчера Ари пак показа добрата си класа – по дирите в продължение на 4 километра намери дивите свине, за да си отстреляме един екземпляр”.

студена лов

В с. Студена ловците имат принцип – отстрелят ли едно животно спират лова. И макар в ловните си полета да нямат нито един случай на АЧС, знаят, че дивата свиня заради заразата е намаляла и трябва да се налагат ограничения за ловуването й и да се полагат грижи за възстановяването на популацията.

„Нашата ловна слука и организационния живот в нашата дружинката  биха били невъзможни без добрата работа на ЛРС- Перник, което обединява 9 ловно-рибарски дружинки в района”, обобщава Каралейн. 

Добрите думи  са за председателя на сдружението Виктор Вучков, който е и член на УС на НЛРС-СЛРБ, за ловния специалист Христо Симеонов и за другите служители, които постоянно са на разположение на ловците.

Резултатите потвърждават добрата работа: рекорден  е броят на отстреляните диви свине за последните 5 години. От началото на сезона за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч са отстреляни 62 диви свине. На територията на цялото пернишко сдружение няма регистриран нито един случай на АЧС.

Снимки: Асен Масларски

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ