140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от ЛРД-Ярлово имат слука в лова на фазани

ярлово лов

С добра слука в лова на фазани могат да се похвалят от дружина Ярлово, която е част от състава на ЛРС-София-юг. 18 ловци отстреляха 18 фазана в единствения излет за сезона.

„Това е първият и единствен лов на фазани за нашата дружинка.  Всяка година организираме по един такъв излет, защото този вид дивеч не е характерен за нас. В ловните полета на Ярлово ловуваме предимно на дива свиня, но тази година няма слука”, съобщи председателят на ловната дружина Кирил Скрипалчев.

ярлово лов

Той предполага, че изчезването на дивата свиня е следствие от болестта Африканска чума по свинете. За целия минал сезон в тази дружинка ловците са отстреляли само една дива свиня.

Това е основната причина ловците да решат и активно да разселват яребици. Като за начало, след предварително адаптиране,   природата е обогатена с 100 броя фермено излюпени и отгледани яребици. Тази година, пак по правилата, разселили още 200 птици от този вид.

Ловците от ЛРД-Ярлово са изградили и 4 хранилки за яребици, които помагат на животните в тежките зимни дни, когато не могат да си намерят храна, да не бедстват. Щом падне сняг те ще ги заредят с жито.

За лов на яребици обаче е рано. Макар да знаят, че имат запаси, ловците искат да са сигурни, че популацията е стабилна, преди да започнат да ловуват.

„Ще дойде време и за лов, като изчезнаха дивите свине, яребицата е добра алтернатива”, казва председателят о.р. полк. Кирил Скрипалчев.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ