140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Константиново – Огромният глиган най-после бе надхитрен

константиново лов

След като от няколко години ловците от дружинката в село Константиново, която е част от ЛРС-Варна, се срещаха с огромен глиган и все го изпускаха, той от три години убиваше ловни кучета или оставаше по своя път много наранени четириноги помощници, най-после този сезон бе “излъган” много майсторски. Подгонен от кучетата, част от които са оборудвани с GPS, ловците следят движението на глигана, като той едва-едва се носи от едната гора към другата заради големите си размери. Ловецът Христо Маринов с карабанита си бе точен, за да падне голямото животно на няколко метра от него.

“Такъв огромен глиган, много здраво животно, не бяхме срещали – разказва председателят на дружинкатав Константиново Георги Дюлгеров. – Над 250 килограма му бе теглото, а оценката показва, че е 8-годишен. Винаги когато го подгонвахме, глиганът много умело се измъкваше от едната гора, където намира храната си, в другата, където се криеше.

Този път обаче, успяхме и сме доволни от слуката си, вятърът беше с нас и не можа да ни усети.

Едва го домъкнахме до ловната хижа, където го обработихме и се изненадахме, че няма по себе си нито една сачма. Това показва, че е умело животно, въпреки възрастта си.”

После в уютната лона хижа дълго време са вървели лакардиите и са се разказвали не една ловна история, но естествено всичко е било насочено към големия успех за отстреления огромен глиган и как от много време е имало излети с намеренията да го надхитрят.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ