140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Плаково – Сезонът е по-успешен от предишния

плаково лов

Няма как да не са доволни ловците от великотърновското село Плаково от вече приключващия за 2021-2022 година свински лов. Предишният сезон за диви свине завърши с нито една слука, а сега до края на 2021 година са отстреляни седем животни.

Наистина откриването на сезона в началото на октомври не започна добре за плаковската дружина, без слука. Ала после нещата потръгнаха. Два пъти по две диви свине отстреля председателят на дружината Ясен Иванов, още две Веселин Мартинов и едно – Велко Ганчев.

Наистина животните не бяха много големи, приплоди, но слуката си е слука. Много едри глигани не се забелязват в землището на селото, а по майки ловците решиха да не стрелят, за да има възможност популацията на този дивеч да се възстанови, колкото се може по-бързо.
Ловните излети по време на коледните празници донесоха поредната слука за ЛРД-Плаково – отново бяха отстреляни две диви  животни. Успешният ловец за втори път се оказа Ясен Иванов, който, както предишните две отстреляни от него диви свине, повали и тези на дубле.
Този ден ловците се надяваха да имат късмет – нали затова излизат с пушките, не само за разходка. Кучетата бързо откриха животните – една сюрия от седем-осем екземпляра. Позицията на Ясен Иванов се оказа най-удобна за успешна стрелба и той не пропусна да отбележи поредния си отличен резултат.

„Дивите свине в землището на Плаково са преминаващи,” обяснява председателят на дружината. А заради появата на АЧС и през този ловен сезон, както беше през предишния, не се забелязва движение, не се вижда да е ровено, както преди години. Ала сега все пак плаковските ловци се разписаха и то доста добре, като се има предвид, че някои дружини на ловно-рибарското сдружение във Велико Търново не отчитат нито един отстрелян екземпляр.
След приключването на ловните излети за диви свине дружината ще се ориентира към фазаните. Такъв пернат дивеч редовно се разселва в землището на селото, но както каза Ясен Иванов, обикновено не се практикува такъв лов.

Милка Денева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ