140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Антоново – В Тузлука дивите свине се съхраниха

антоново лов

С впечатляващ актив в отстрела на диви свине се похвалиха в ЛРС-Антоново след първите два ловни месеца. Във всеки от тях местните ловци са се отчели с по 37 точни попадения. Общо 74 диви свине е постижение, далеч не най-силно в славната история на сдружението, но доста внушително на фона на актива в съседни и то по-големи сдружения в Северна България. Известно е какви са щетите в този регион от върлуващата епидемия от АЧС.

За повече подробности относно отстрела и хода на сезона потърсихме за коментар Стоян Стойков, специалист по лова в ЛРС-Антоново. Ето какво сподели той:

 „При нас диви свине има, в Тузлука популацията се съхрани и сезонът върви добре. Засега безспорни лидери в отстрела са ловците от Първа градска дружина, които реализираха общо 23 животни (12 през октомври и 11 през ноември). При тях, както се вижда, слуката е равномерна. Започнаха ударно с 5 отстреляни диви свине още на старта, а на последния за ноември лов отново се проявиха с други 5 попадения на един излет.

антоново лов
В с. Черни бряг имаха незабравим ловен ден

Втори по отстрел са ловците от дружината в с. Черни бряг с актив от 15 животни (8 през октомври и 7 през ноември). Третата позиция е за ЛРД-с. Стеврек с 12 слуки (по 6 през двата месеца). Силни излети през ноември реализираха в с. Длъжка поляна. След едва 2 бройки през октомври те добавиха 9 слуки през ноември и вече са сред челниците.

Прави впечатление, че дивите свине се задържат в по-планински терени по оста Антоново – Черни бряг – Длъжка поляна. В дружините с преобладаващо равнинни площи слуката е по-слаба. Е, имаме и неудачи, с вдигнати и изтървани животни, но това е неизменна част от лова. Все пак по-важно е, че има живот в горите.

антоново лов
Антон Андонов, от Първа градска дружина, с пореден трофей

Наред с традиционния лов на дива свиня водим непримирима битка и с хищниците. Бият ги и по време на групов лов, и индивидуално. Във всяка дружина има изявени хищничари. Само през изминалия месец в сдружението са отстреляни 45 чакала и 20 лисици. Лидери в тази класация са ловците от с. Изворово с 8 чакала и 2 лисици. В с. Длъжка поляна имат 7 чакала и 2 лисици“.

Като потвърждение на казаното от г-н Стойков ще споменем и за последния зрелищен лов за дружината в с. Черни бряг. Провеждат гонка в м. „Чуклица“, когато на пусията на Валентин Колев излиза цяла сюрия животни. Поваля три, първо солиден глиган с тегло близо 200 кг и после два приплода.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ