140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС -Дулово – Заешкият лов донесе големи емоции

дулово лов

В последно време в добруджанските ловни полета на ЛРС-Дулово се увеличава популацията на дивите зайци, това показват и таксациите в ловните райони.  Този сезон са предвидени по два излета в дружина, като първият показа, че само за няколко часа всеки ловец си отстреля по заек.

 “Отчитаме, че както миналата година, така и сега излетите преминават с много добра слука, имаме подходящи местообитания, където този вид дивеч се развива много добре – казва Тодор Тотев, ловният специалист на ЛРС-Дулово, който е бил в една от двете групи в ловната дружинка в село Паисиево, където шест ловци са отстреляли 6 заека. – Грижите на ловците към дивеча са големи, като е увеличена и охраната на ловните райони. Ние бяхме на лов в дружинката в село Паисиево, където за няколко часа се отстреляха 25 животни, които бяха много едри и здрави и това ни удовлетвори. Ловните дружинки планират и по още един излет през месец декември, като това ще стане в най-благоприятните дни, тъй като заедно с фазанския лов тези излети си остават основни поради липсата на диви свине, като този сезон нямаме нито една отстреляна  дива свиня.”

„В другата група, в която участвахме 19 ловци, от 9 до 13 часа, отстреляхме 19 заека, слуката ни изпълни душата – разказва дългогодишният председател на дружинката в село Паисиево Ремзи Халид. – Всъщност и миналата година имахме успехи, като определяме, че нашите ловища са много подходящи и се радваме на добра популация на този вид дивеч. Бяхме и домакини на гостуващи ловци от други дружинки, които останаха естествено много приятно изненадани и преживяванията им в заешкия лов ще се запазят в паметта им за дълго.”

Миналата година в сдружението са били отстреляни общо над 220 диви зайци и ловците са на мнение, че тази цифра през този сезон ще бъде надхвърлена

Тодор Тотев сподели, че наред с изграждането на волиери за фазани в ловните дружинки  и разселването на 1640 птици, което стана през тази година, се предвижда през 2022 г. да се създаде и ферма за отглеждането на диви зайци и разселването на поотрасналите приплоди в добруджанските ловни полета на 18-те дружинки.

Георги Ников

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ