140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Първа слука на дива свиня за сезона в ЛРД-Лясковец

лясковец лов

Най-после, след близо два месеца „суша“, ловците от гр. Лясковец се разписаха и откриха сметката си в лова на диви свине. Успешната гонка е организирана в горист район във височините над града. В най-високата част на големия скален масив се откроява манастирът „Св. св. Петър и Павел“ и това е една от забележителностите на района.

В този ден председателят на дружината Стефан Каралиев е и ръководител на лова. Подготвят всичко по документацията, провежда се задължителния инструктаж, правят се последни тактически указания и ловът започва. Кучкар и гонач е Исуф Исуфов, а той познава отлично района и си знае работата. Всички се надяват най-после да попаднат на следите на голямата сюрия от около 30 диви свине, които се навъртат по гористите терени между градовете Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и току палят страстите на ловци от няколко дружини, ловуващи по тези места.

Е, този път имат късмет. Кучетата вдигат животни, които панически се пръскат при преследването, а един глиган се насочва към пусията на Веселин Гочев. Следва точен изстрел и животното е повалено. По всеобща оценка тежи около 100 кг. Това е първа слука за този сезон в дружината и няма как да не са доволни. Даже зевзеците веднага отбелязват, че са счупили каръка и занапред ги чакат още ползотворни излети. Нали ловците трябва да са оптимисти.

Глиганът е транспортиран до базата на дружината в м. „Селището“, където е изградена ловна хижа с колоритното име ранчо „Ловна среща“. Събират се и за снимка с трофея, макар и вече на здрачаване.

В миналото гр. Лясковец имаше отделно ловно-рибарско сдружение, но заради нормативни изисквания за определена ловна площ се обедини и сега е в състава на ЛРС „Сидер войвода“ Горна Оряховица.

Макар да преобладават равнинни терени с обработваеми земи, лясковските ловци помнят и много силни времена в свинския лов. Само преди две години завършиха сезона с цели 36 точни попадения. На такъв актив биха завидели дори и дружини, които разполагат с далеч повече горски терени. Сега обаче времената са други, епидемията от АЧС нанесе тежък отпечатък върху популацията на дивеча и както се вижда, правят сефтето едва в края на втория месец от сезона.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ