140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Разрешиха допълнителен отстрел на ЛРД-Фотиново заради свръхпопулация на дива свиня

свръхпопулация Фотиново

Допълнителен отстрел на 15 диви свине са разрешили експертите от Регионалната инспекция по горите в Пазарджик на ловната дружинка в село Фотиново. Причината е свръхпопулация на дивата свиня. Това съобщи председателят на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Пещера” – гр. Пещера инж. Иван Джинев. Добрата новина е, че от  всички 33 животни от този вид, които ловците  от фотинската дружина са отстреляли от началото на ловния сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч, няма нито един регистриран случай на АЧС

„Имаме и един трофей от 22.5 см дължина на глигите, очакваме поне сребърен медал”, каза председателят на ловците Риза Шех, за който този сезон е първи начело на дружинката. Слуката да отстреля трофейния глиган е на Кольо Паунов от село Фотиново. Голямото животното излязло в м. “Шипковица” на третия ловен излет, но радостта от добрата слука споходила ловците още при откриването на едрия лов. Тогава дружинката се отчела с две диви свине.

Ловът на дива свиня е основен за района на Фотиново, където ловците стопанисват близа 3 000 ха ловна площ. И макар да се отчита свръхпопулация, ловците спазват дадената дума да не стрелят по женски животни и да пазят майките. Сред отстреляните 33 диви свине преобладават приплоди, но имало и няколко 2-3 годишни екземпляра, с които ловците истински се гордеят. Всичко това дава основание за очакван добър ловен сезон. За сравнение миналата година за целия сезон дружинката има отстреляни 28 диви свине.

свръхпопулация

Заради свръхпопулацията на дивеч хищниците в района на Фотиново също са много. Само тази дружина е отстреляла 15 лисици. А фотокапанът на една от хранилките често улавя мечка, която идва да споделя храната, оставена от ловците за сърните и елените в ловностопанския район на дружина Фотиново.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ