140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Вълнуващи ловни излети край Дряново

дряново лов

„Какво е да удариш шестицата?“ – размишляваше един от колегите в ЛРС „Стринава“ – Дряново и член на дружината в село Гостилица. Той подкрепи размислите си със следните разсъждения: „Ако председателят на Националната ловна организация реши да ловува по един път с всичките близо 2600 дружинки в състава на Съюза, за това ще са му нужни близо 100 години!“.

Е, в този смисъл гостоприемните гостиловски ловци наистина удариха шестицата, въпреки че излетът приключи без отстрелян дивеч. Но остави траен спомен, включително с това, че гост на дружината бе председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. В непринудена обстановка той и колегите му от ръководството на Националната организация се запознаха на място с проблемите в стопанисването на дивеча и организацията на лова в тежката обстановка на върлуващото заболяване Африканска чума по свинете. Както е известно, ловностопанските райони в по-голямата част от Северна България, включително в Дряново, понасят тежки последствия от АЧС и намаляването на популацията на основния вид дивеч – дивата свиня.

След заседанието на УС на НЛРС-СЛРБ, проведено на 10 декември, петък, в гр. Дряново, членовете на съвета се разпределиха на случаен принцип да ловуват в дружините към СЛРД „Стринава“. На инж. Васил Василев се падна да гостува на следващия ден в с. Гостилица.

дряново лов

Та този късмет си поръчал предварително и председателят на местната дружина Стефан Марев, веднага щом научил, че Управителният съвет на съюза ще бъде гост на дряновското сдружение.

Въпреки обезкуражаващият дъжд и силен вятър предния ден, в събота времето е като по поръчка тихо и светло. Меко разгънатия тук Предбалкан винаги е предоставял идеални условия за дивеча и специално за дивата свиня, преди да нахълта заболяването АЧС. „Присъствието на председателя на Съюза инж. Васил Василев и на председателя на нашето сдружение Рачо Рачев повдигна настроението ни”, споделя Стефан Марев. Въпреки много трудния кален терен гоначите Йордан Йордан, Васил Трънков и Валентин Марев както винаги дават всичко от себе си. „Чудо беше! Неслучайно гостите казаха, че са били на офроуд”, обясни Стефан.

И при трите гонки кучетата лаят на изобилие, като внушават „големи” очаквания по пусиите. Но, оказва се, ловните помощници попадали все на изключителните представители на дивеча, каквито са благородния елен и кошутите. „Все едно пред нас Дядо Коледа си беше изсипал стадото”, споделя Стефан предпразнично. Едва в края на третата гонка, почти на ръба на деня с настъпването на тъмнината, кучетата вдигнали диви свине, но вече било доста късно за стрелба. „Слуката този път ни заобиколи”– казва със съжаление председателят на ЛРД-Гостилица.

На обратното мнение е председателят на НЛРС-СЛРБ. „Времето, хората, природата на Гостилица – всичко беше изключително гостоприемно – споделя инж. Васил Василев –  Разбира се, силно се надявахме да имаме шанса да стреляме по някоя дива свиня, но така или иначе това не се случи. Независимо от това, ловът беше емоционален. Направихме три гонки без напрежение, без бързане. Във всяка от тях кучетата вдигаха животинки, въртяха много, имаше и благородни елени, и чакал във втората гонка… Важното е, че имаше присъствие на дивеч, порадвахме се на кучешката песен и натрупахме доста емоции. Всичко беше прекрасно – балканджии, добри хора, гостоприемни, в отношенията между членовете на дружинката цари видима хармония, което е истинското удоволствие в лова. Беше лов-почивка, абсолютно разтоварващ ден“.

По същото време в съседната дружина Скалско, където гостуват членовете на УС на НЛРС-СЛРБ Емил Ангелов, Валентин Георгиев и д-р Цвятко Александров, са отстреляни три диви свине. Точни са местните ловци Ангел Алексиев, Мариян Михайлов и Мирослав Маринов. „Впечатлен съм от отличната организация на лова и другарските отношения в дружината“, не пести комплименти гостът Емил Ангелов. А зевзеци от ЛРС-Дряново се шегуват, че ловците от Скалско са успели да придърпат сюрия диви свине, обитаваща района на съседната дружина в с. Янтра.

дряново лов

Там ловът в същия ден започва тегаво. Първите две гонки са безрезултатни, а усилията на кучетата и гоначите водят единствено до вдигането на две-три сърни. По настояване на местния ловец Росен Михайлов обаче, се организира трета гонка, в която участват и членовете на УС на НЛРС-СЛРБ Виктор Вучков – председател на ЛРС-Перник, и д-р Дечо Иванов – председател на ЛРС-Дулово. В самия ѝ край, когато ловците се канят да изпразват пушките, се разнася мълвата, че към пусиите се носи сюрия диви свине, подгонена от кучетата на съседната дружина в с. Буря към ЛРС-Севлиево. За разлика от идентичната ситуация в Гостилица, това се случва, когато е все още светло и условията позволяват стрелба. Стадото избива на поста на Тихомир Пенчев, който поваля две диви свине. Още една добавя малко по-надолу и Пламен Генков.

дряново лов

Слуката на ЛРД-Янтра е впечатляваща на фона на резултатите от миналия сезон, когато са отстреляни общо 6 диви свине, а в настоящия до този момент дружината може да се похвали едва с едно попадение. След края на излета възниква лек спор единствено по въпроса кой трябва да почерпи – дали късметлията в отстрела Тихомир Пенчев или Росен Михайлов, който не губи надежда до последно и дори прогнозира точната местност, в която гонката ще даде резултат.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ