140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

200-килограмов глиган отстреляха през втората януарска неделя в ЛРД-Белослав

белослав лов

В неделния ден на 9 януари при провеждането на излет ловците от дружинката в град Белослав, която е част от ЛРС “Варненски сокол” в черноморската столица, останаха изключително доволни  от голямата си слука. Деветте души  в групата приключиха много успешно на излета за диво прасе, като на първата гонка около 11 часа беше отстрелян огромен глиган, чието тегло бе над 200 килограма.  Точният стрелец бе 38-годишният Петър Атанасов, който е с 15 години ловен стаж.

 “Радостни сме, че  имахме  отлична слука – това бе огромен и много здрав глиган, истински дивак, който се определя като 8-годишен и е трофеен – казва дългогодишният председател на дружинката в Белослав Данчо Желев. – Три изстрела му изпрати ловецът на пусията, много години сме ловци, но толкова хубав екземпляр не сме имали. Затова помогнаха и ловните кучета на Станислав Йорданов, Слави Велчев , Георги Радев и моите четириноги помощници, които работят отлично. Естествено поздравихме Петър Атанасов и му пожелахме да е  все така точен стрелец “.

Той, разбира се, каза, че е много радостен с новата голяма слука, но и споделя, че сезонът не е бил толкова силен, защото само още едно прасе около 100 кг имат през изминалата година, точен е бил ловецът Веселин Караганев.

белослав лов

Ето какво разказва Петър Атанасов: “Всичко стана много набързо, когато срещнахме една сурия с диви свине, но аз успях да отстрелям 200-килограмовия глиган. Кучетата го подгониха, той се измъкна от тресавището край Белославското езеро, тръгна срещу мен, стрелях веднъж, но не го уцелих, повторих, глиганът се претърколи и падна мъртав, но за трети път гръмнах за всеки случай.

Беше на около 30-40 метра, когато постигнах успеха си. Зарадвах се много, когато го видях, вероятно е трофеен екземпляр, защото видях, че глигите му са много добри, около 23 см са дълги. Имам и други успехи през годините, но този глиган беше много голям, не съм срещал такъв екземпляр, много добре охранен и здрав, с широка предница и дълга муцуна”.

Деветимата участници в излета са много доволни, че финалът на сезона е отличен, като изпратените проби са отрицателни. По думите на Данчо Желев през годината не са срещали в ловищата си съмнително болни животни от АЧС, не са открити и трупове на диви свине.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ