НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

200-килограмов глиган отстреляха през втората януарска неделя в ЛРД-Белослав

белослав лов

В неделния ден на 9 януари при провеждането на излет ловците от дружинката в град Белослав, която е част от ЛРС “Варненски сокол” в черноморската столица, останаха изключително доволни  от голямата си слука. Деветте души  в групата приключиха много успешно на излета за диво прасе, като на първата гонка около 11 часа беше отстрелян огромен глиган, чието тегло бе над 200 килограма.  Точният стрелец бе 38-годишният Петър Атанасов, който е с 15 години ловен стаж.

 “Радостни сме, че  имахме  отлична слука – това бе огромен и много здрав глиган, истински дивак, който се определя като 8-годишен и е трофеен – казва дългогодишният председател на дружинката в Белослав Данчо Желев. – Три изстрела му изпрати ловецът на пусията, много години сме ловци, но толкова хубав екземпляр не сме имали. Затова помогнаха и ловните кучета на Станислав Йорданов, Слави Велчев , Георги Радев и моите четириноги помощници, които работят отлично. Естествено поздравихме Петър Атанасов и му пожелахме да е  все така точен стрелец “.

Той, разбира се, каза, че е много радостен с новата голяма слука, но и споделя, че сезонът не е бил толкова силен, защото само още едно прасе около 100 кг имат през изминалата година, точен е бил ловецът Веселин Караганев.

белослав лов

Ето какво разказва Петър Атанасов: “Всичко стана много набързо, когато срещнахме една сурия с диви свине, но аз успях да отстрелям 200-килограмовия глиган. Кучетата го подгониха, той се измъкна от тресавището край Белославското езеро, тръгна срещу мен, стрелях веднъж, но не го уцелих, повторих, глиганът се претърколи и падна мъртав, но за трети път гръмнах за всеки случай.

Беше на около 30-40 метра, когато постигнах успеха си. Зарадвах се много, когато го видях, вероятно е трофеен екземпляр, защото видях, че глигите му са много добри, около 23 см са дълги. Имам и други успехи през годините, но този глиган беше много голям, не съм срещал такъв екземпляр, много добре охранен и здрав, с широка предница и дълга муцуна”.

Деветимата участници в излета са много доволни, че финалът на сезона е отличен, като изпратените проби са отрицателни. По думите на Данчо Желев през годината не са срещали в ловищата си съмнително болни животни от АЧС, не са открити и трупове на диви свине.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ