140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Диви свине няма, компенсират с отстрел на хищници в ЛРС-Бяла, Русенско

бяла отстрел

„Регресът в отстрела на дива свиня, тръгнал от миналия сезон, продължи и през този. Само допреди две години завършихме сезона с цели 460 животни, а сега сме с едва 24 за цялото сдружение. Не ми се мисли колко пъти надолу е това. При заложен (и принудително занижен) план от 170 диви свине, сме го изпълнили едва на 15%. Традиционно силни дружини по поречието на Дунав сега са почти без отстрел. Все пак, ще спомена тези, в които имаше някаква слука. Сред първенците са дружините от селата Копривец, Дряновец, Бистренци“.

бяла отстрел
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Това сподели ръководителят на беленското сдружение Живко Брашнаров по повод отчета и кратък анализ на отминалия ловен сезон. И уточни, че при тези обстоятелства ловците са се ориентирали в други посоки.

Доста повече хищници са паднали при тях. Особено впечатляваща е цифрата на отстреляните чакали – 851. В тази посока най-активни са били ловците от селата Каран Върбовка и Караманово. В Първа градска дружина също са натрупали добър актив от чакали. На територията на сдружението са отстреляни общо 327 лисици.

бяла отстрел

Ловът на фазани е другата реална алтернатива, с оглед на липсващите диви свине. В хода на сезона са отчетен отстрел на 471 фазана, като с този лов най-често се ангажират по-млади хора, за които определено е интересен. До края на януари вървеше и лов на диви патици по течението на Янтра и някои подходящи водоеми. Известно е, че голямата река пресича землището на беленското сдружение и този лов също е популярен, особено в селата по поречието. 

През летните и есенни месеци тръгват с пернатите.

Ето още малко статистически данни. В сдружението са отстреляни 3605 пъдпъдъка, 880 гургулици и 480 гривяци.

бяла отстрел

Сега текат акции по подхранване на дивеча, понеже зимата се показа откъм лошата си страна, с големи студове, падна и сняг, макар снежната покривка да не е дебела.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ