140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Ситово – Фазанският лов спасява сезона

ситово лов

Много са излетите за фазани, които се проведоха през есента, а продължават и през тазгодишния януари в ловната дружинка в село Ситово, която е част от ЛРС “Сокол 1” в град Силистра. На всяко излизане в добруджанските ловни полета ловците имат възможност да си отстрелят по един-два броя, а и емоциите са много големи, особено това се отнася за местния див вид, който много по-трудно се отстрелва. Председателят на дружинката Георги Ченев споделя, че има ловци, които редовно участват в излетите и се радват на добър отстрел. Известно е, че има много подходящи местообитания за популацията на този вид дивеч, както за укриване, така и за намиране на достатъчно храна за птиците.

Всяка година се разселват по около 120 фазана, които ловците закупуват от производственото стопанство “Дунав” в Русе на фирма “Сокол-БЛРС”, като качеството на пернатите е много добро и се смесват с дивите индивиди, които гнездят в ловищата.

Много подходящи са изоставените градини и лозя, а и ловците от дружинката влагат голямо старание за опазване на фазаните и редовно изнасят храна в полетата.

ситово лов

 “Разполагаме и с добре обучени кучета, които са отлични помощници по време на излетите. Моят куцхар, който е на година и четири месеца, работи отлично – споделя дългогодишният председател Георги Ченев. – Също така ловците Неделчо Недков, Тихомир Николов, Ясен Владимиров, Марио Траянов, както и други колеги, разполагат с добри четириноги помощници”.

Не винаги обаче има добра слука, както това стана в един излет, когато излязоха 13 ловци, а се върнаха с малък отстрел. Естествено това се дължи най-вече на неподходящото време и, разбира се, на късмета. Въпреки че ловците отчитат, че в ловищата на Добруджа има добра популация и те гъмжат от този вид дивеч.

Ловците от дружинката в село Ситово се отнасят много отговорно и към регулиране популацията на хищниците, която е също много голяма, за да се предпазва дивечът от унищожение. За миналата година само председателят Георги Ченев е отстрелял 70 чакала и 11 лисици, както и свраки и сиви врани. Той е един от най-добрите хищничари в сдружението в Силистра и редовно бива отличен за тази си дейност. Още няколко ловци се включват в отстрела на хищниците в полетата, а това са Тихомир Николов, Петко Иванов,  Иван Атанасов, Явор Иванов и други. През януари и февруари се предвижда провеждането на много излети за намаляване чакалите, лисиците и скитащите кучета.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ