140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Попово – Силен лов на чакали в Зараево

попово чакали

Ловци от три дружини се отзоваха на поканата и се включиха в организирания групов лов на хищници в землището на поповското село Зараево. Освен домакините в ловния излет участваха и техни колеги от гр. Опака и с. Садина. Имаше достатъчно възможности за стрелба в хода на гонката и въпреки че групата беше голяма, повечето ловци успяха да се разпишат. Резултатът е впечатляващ: отстрелни са 8 чакали и 3 лисици. Е, кой ще каже, че няма полза от такива мероприятия…

Поповчани имат утвърдени традиции в отстрела на хищници. Правят го и по време на активния свински лов и на организирани излети, и при индивидуален лов. Във всяка дружина си имат утвърдени майстори и най-вече на тях се дължат трайните успехи. Да припомним, че през миналата година бяха на трето място по отстрел на чакали сред сдруженията в състава на Националната организация.

Да се вгледаме в статистиката. Само през изминалите три месеца в поповското сдружение са отчетени 250 отстреляни чакала и 120 лисици. Отличници са ловците от с. Садина с 62 чакала. Там най-изтъкнатият хищничар е Иван Стоянов, който има основна заслуга за това постижение. В с. Ломци имат 52 чакала, в с. Глогинка – 50.

Лъха позитивизъм от тази информация и няма как да не е така. Сезонът за групов лов на дива свиня приключи минорно с отстрел на едва 49 животни и 30% изпълнение на плана. Дори не всички от 42-те дружини в състава на сдружението можаха да се разпишат през тази зима.

Фазаните са малка утеха, младоците ги харесват, но ветераните не си падат по този лов. Така преследването на хищници дава шанс за стрелба и практикуване на любимото хоби.

Това носи и някакви дивиденти. Припомняме, че в сдружението раздават парични бонуси на ловците за всеки отстрелян хищник. А за всеки е ясно – колкото по-малко хищници, толкова повече дребен дивеч.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ