ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Най-резултатния си сезон приключи ЛРС “Руй”

руй лов

Най-резултатния си сезон приключи трънското ЛРС “Руй”. Ловците в пограничния край са ползвали 344 диви прасета, 14 вълка, 84 лисици, 29 сърни и 5 чакала.

С най-голям отстрел е дружинката в село Забел – 62 глигана. Повечето от тях са заслуга на групата в село Ярловци, посочи председателят на ЛРС “Руй” Иван Искренов. Точният мерник на ловците от с. Вукан е застигнал 50 диви свене, което им отрежда второ място в надпреварата за 2021 г. Трета с 37 безупречни попадения е дружинката в село Филиповци. Най-много вълци – 9 за сезона, са отстреляли ловците в с. Вукан.

„Миналата година имахме рекорд в лова на диви свине, тази година го надминахме”, щастлив е Искренов.

Според него позитивният резултат се дължи на растящото изобилие на животни и полаганати грижи за тях. Дружинките редовно подхранват дивеча, ловците се подготвят за излетите, има дисциплина по време на лова, отбеляза председателят на ЛРС “Руй”. Според него най-голямото постижение е, че при този висок резултат ловът е приключил без нито едно произшествие, свързано с боравене с оръжие.

руй лов

2022г. Е ЮБИЛЕЙНА ЗА ЛРС “РУЙ”

Тази година е юбилейна за трънското сдружение, което е най-старото в Югозападна България. ЛРС “Руй” ще отбележи 130 години от създаването си. Сдружението се подмладява и обновява, приема ежегодно петдесетина ловци, разказа Искренов. Сега 970 членове са заверили ловните си билети.
Ловците в пограничния край стопанисват 58 000 хектара ловна територия. Всяка година за подхранване се разпределят 50 000 лв. между дружинките. Парите не са достатъчни и ловците допълнително събират средства, посочи Искренов. За отстрелян вълк ЛРС “Руй” плаща 100 лв. и 40 лв. за чакал.
Тази година ЛРС “Руй” и Трънското туристическо дружество обединиха усилията си за предотвратяване на инциденти по време на ловния сезон. Част от туристическите маршрути в пограничната община преминават през ловни полета. Затова Трънското туристическо дружество вече публикува във фейсбук графиците за лов и предупреждава туристите да не преминават през маршрутите на ловците. 

   Трънските авджии си сътрудничат и с колегите си от другата страна на границата в сръбската община Сурдулица, с които обменят визити на по-важни мероприятия. Сега от сдружението обмислят трофейна изложба по случай юбилея. От ЛРС “Руй” са се съсредоточили и върху изграждането на ново стрелбище. То ще бъде разположено върху 6 дка над бившия завод “Ерма” и ще има коридор за карабина, скейт и бягащо прасе. Изкопните работи са приключени, скоро ще стартират строителните дейности.

Ася Асенова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ