140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Още един изпълнен план за отстрел на диви свине за ЛРД-Рибен

рибен лов

Въпреки сложната пандемична обстановка и пораженията от АЧС ловно-рибарска дружина в с. Рибен от сдружението в Долна Митрополия изпрати старата 2021 година със сто процента изпълнен план за отстрела на дива свиня.

Не само природните условия и релефът, но и добрата организация, дисциплината и реда в дружината бяха предпоставка за резултата.

Характерно за организацията на лова в дружината е, че младостта се съчетава с опита. Иначе казано, за гоначи освен по-младите ловци като Симеон Дянков, Свилен Личев, Станимир Тодоров – Сухия, Кирил Николов – Кико и други, неуморно, въпреки възрастта си продължават да гонят още и ловци като Емил Панталеев и Цветан Кунов. Последният преди няколко години мина седемдесетте и не се отказва от този спорт. Заедно с верния си помощник кьосебарака Франки дори имат и сериозни резултати.

рибен лов

На последния лов по коледните празници Франки вдига един глиган с внушителни размери и тегло, видимо над двеста и петдесет килограма. Последният тръгва обратно срещу гоначите и излиза на няколко метра от Цветан Кунов, който с един точен изстрел го отстрелва.

рибен лов

Ловната дружина има вече над сто годишна история. През 2018 година тя чества своя вековен юбилей. Самото село е възникнало като римска крепост от дясната страна на река Вит. Край него минава римски път и там са останките от античната крайпътна станция „Ад Путея“. През 1980 година в околностите на селото бяха снимани част от кадрите на филма „Хан Аспарух“, като в масовите сцени участваха военнослужещите от поделенията в град Плевен, включително целият випуск школници от школата за запасни офицери, курсантите от военновъздушното училище и няколко хиляди запасни граждани и част от ловците от дружината, мобилизирани за целта. Зад кадър, като отговарящ за организацията на управлението и комуникацията на режисьора с огромната маса от статисти, участва и пишещия тези редове.

Валери Ангелов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ