НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Паметен последен излет в ЛРД-Пъстрен

пъстрен лов

Нерядко се случва добрите и запомнящи се ловни излети да станат реалност едва в по­следните дни на сезона. Така е този път, в средата на яну­ари, когато в допълнително отпуснатите два дни за лов на дива свиня слуката се „спира“ край ловците от дружинката в село Пъстрен, Старозагорско.

Още на първата гонка бива отстреляна лисица, но го­лямата емоция идва, когато пред пусиите на участващите 15 ловци в излета се появява глиган. Около 130-150 кг, той проявява хитрост, залъгва кучетата, не се показва на постовете, а сменя посока­та – обратно срещу гоначите към мястото, откъдето първо­начално е вдигнат. И тук се усмихва късметът на Иван, с когото вече неведнъж съм ловувал. „Знаят ме като Иван Пожарникаря, така ме пиши“ – каза ми той, когато разме­нихме координати и така за­почнахме нашето ловно дру­гарство. Ловецът побързва да стреля пред появилия се глиган с подкалибрен куршум „Монолит“, 12 калибър.

пъстрен лов

Заста­нал е на контрапусия, когато животното го доближава с доста голяма скорост. Стреля от 10 м разстояние, а глиганът се строполява почти в краката му, на 2-3 м от него. Тъй като е все още ранен, налага се Иван да произведе още няколко из­стрела, защото животното ви­димо става опасно и опитва да напада. При огледа на дивеча след това ловецът констати­ра, че по него няма следи от каквито и да било стари рани, свързани с лов и преследва­не. Трофеят е добър – около 20 см са глигите, а спомените, които този излет оставя, ще живеят дълго у ловците от ЛРД-Пъстрен.

Борислав БЕЛДЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ