НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В ЛРС-Омуртаг са отличници в отстрела на хищници

омуртаг хищници

Сезонът за групов лов на дивата свиня приключи. Отстрелът в омуртагското сдружение е скромен – под 50% изпълнение на плана. При запланувани 41 животни са реализирали едва 18. При това слуката приоритетно е спохождала ловците от планинското село Змейно и донякъде в Зелена морава. В много села от равнинната част диви свине изобщо не са срещали. Или пък в редките срещи не са имали слука.

омуртаг хищници

На фона на общо взето постната картина в основния и най-популярен лов прави впечатление преизпълнението на плана за отстрел на хищници. По 120% и при чакали, и при лисици.

Нека надникнем в статистиката. Реализирани са 190 чакала при план 154. С лисиците положението е сходно. Отстреляни 211 при план 170. Това е много добра новина.

И друг факт, който говори красноречиво за ангажираността на местните ловци по отношение контрола на хищниците. Няколко села са отличници по този показател и спомагат да се постигнат тези добри резултати. Най-много хищници са отчели ловците в Плъстина, Обител, Врани кон, Висок. Втора градска дружина в Омуртаг също трябва да се спомене, понеже попада сред най-добрите в благородната кауза.

 Ръководителят на ЛРС-Омуртаг Николай Наумов също сподели своите виждания по отминалия ловен сезон. Неговата позиция е доста интересна:

омуртаг хищници

 „Вярно е, АЧС нанесе своя отпечатък върху дивеча при нас, но това беше през миналата година. Този сезон нямахме преки поражения. Даже изследвания на отстреляни по време на лов животни показват, че някои са с антитела и изграден имунитет. Имаше и движение през зимните месеци. Но като цяло този лов става труден, дивите свине са все по-мобилни и предпазливи, а ние май не можем да се нагодим към промените. Навремето нашите дядовци са обхождали по 20 км на излет, а сега вървим по 20 метра – от джипа до пусията. Та ако може даже и от джипа да стреляме.

Има и друго. В нашите 12 дружини членуват около 450 ловци. Но 40% от най-трудоспособните са на гурбет в чужбина. Като сложим поне още 20% възрастни хора, май става ясно защо резултатите от лова са такива. Да не търсим оправдание само в чумата. Хубаво е, че поне по отношение на хищници се справяме добре.

В тази връзка ще кажа, че в началото на лятото ще организираме курс за придобиване право на лов. Имаме нужда от млади попълнения…“

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ