140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Дамски лов на фазани бе атракцията на сезона в ЛРС-Луковит

луковит лов

Организираният за пръв път лов на фазани за жени, членуващи в ЛРС-Луковит, беше нещо като атракцията на отминалия сезон. Домакинството съвсем уместно бе поверено на дружината в с. Дерманци, където председател вече втора година е дама – Даниела Димитрова.

Общо 11 жени има в състава на сдружението и всички получиха покани за организирания групов лов на фазани. Но заради сложната обстановка и ограниченията заради коронакризата нямаше как да се отзоват всички, все пак някои изтъкнаха уважителни причини.

Най-активни и в лова, и в приготовленията по трапезата след излета бяха Даниела Димитрова, Златомира Мукова и Цветомира Стефанова. Все пак празникът продължи подобаващо с веселие. Фазаните не бяха много, но имаше стрелба, имаше и точни попадения. Даже някои мъже изразиха тиха завист по отношение ловните умения на колежките си.

луковит лов

Да видим какво показват фактите от изминалия ловен сезон. Ръководителят наЛРС-Луковит Христо Стойков споделя някои акценти.

„При план от 124 диви свине сме реализирали 70, тоест изпълнението е близо 60%. Най-силен сезон отчетоха ловците в с. Карлуково, където имат 22 точни попадения. Втора градска дружина е с 13 слуки, а в с. Румянцево – с 10. Имаме обаче три дружини, които така и не съумяха да се разпишат. Това са в селата Дерманци, Тодоричене и Ъглен. 

Но фона на противоречивия сезон в груповия лов на дива свиня (за едни добър, за други слаб), проведохме успешни излети за фазани. Най-добър отстрел имат в с. Дерманци – 67 птици, а там разполагат и с доста подходящи местообитания за фазани. Първа градска дружина отчете 59 птици, а в Торос – 43.

луковит лов

По отношение на хищниците имаме доста добри резултати. Все пак вниманието е съсредоточено основно към отстрела на чакали, които се намножиха през последните години и се налага контрол. Общо 214  чакала са отчетени, а с най-добри резултати са с. Торос (38 бр.), Тодоричене (37 бр.), Ъглен (34 бр.), Бежаново (33 бр.)“.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ