140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Кирково подобри рекорда си по отстрел на дива свиня

кирково лов

И Ловно-рибарското сдружение „Маказа 2001” в Кирково подобри рекорда си по отстрел на дива свиня. През този сезон слуката е над 300 бройки.

Това не беше се случвало досега. Планът е преизпълнен, доволен е специалистът по лова в сдружението Бисер Чолаков. Твърди, че от  тридесет и повече години е ловец и не помни толкова добра слука. Първенец е дружина Долно Къпиново с отстреляни 57 диви свине. Тя притежава най-добрите кучета свинари в сдружението. Заслугата за това е на Бисер Чолаков и Кристиан Петров. Следва дружина Чакаларово с 53 бройки. На третата призова позиция е дружина Тихомир с отстреляни 52 животни.

кирково лов

„Колкото отстреляхме, сигурно и толкова останаха. Наскоро падна голям сняг, вероятно тези, които са край граница, са се прехвърлили в гръцко, където няма много сняг, но ще се върнат, при нас има много добри местообитания за тях”, казва Бисер Чолаков.

По неговите думи всяка година броят на отстреляните диви свине в сдружението се увеличава. Обяснението е  добрите грижи, които ловците полагат от години за за този вид дивеч.

Другият фактор за успешният лов с добре обучените кучета. Тези дружини, които нямат обучени гончета, не могат да се похвалят с добра слука.

кирково лов

За следващия ловен сезон сдружението задължително  ще повиши плана си за отстрел на дива свиня.  

Ловците са доволни, че има и трофейни попадения. В момента глигите се представят за оценка в Държавното  горско стопанство. Вече е известно, че дружините в Кирково, Шумнатица и Горски извор имат оценени трофеи за медали.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ