140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Отстрелът на хищници в ЛРС–Велико Търново е през цялата година

лрс-велико търново хищници


По-добре от предишния ловен сезон се справиха със задачата да ограничават популацията на хищниците ловците от ЛРС-Велико Търново. Макар че не успяха да достигнат предвидените бройки, дружините отчитат 62 % изпълнение на плана за отстрел на чакали, 35 % – на лисици. Голяма вълчица повалиха ловците от с. Пчелище и това е 14% от планувания отстрел. Отделно са редуцирани популациите на скитащи кучета, пернатите хищници, най-вече чавки.
Добре се представиха в отстрела на хищни диви животни няколко дружини. Ловците от „Ивайло”, както винаги, отчитат най-много уцелени скитащи кучета, които в землището на с. Шереметя винаги са били много. Не е малък при тях и отстрелът на чакали и лисици. Добри са резултатите на ловните дружини в Никюп, Самоводене, Емен, Дебелец
Както обикновено обаче, е слаб отстрелът на вранови птици. Не е никак лесно и ограничаването на популацията на вълците. Ловци виждат вълчи следи, забелязват и самите животни, но на всички е известно, че да се отстреля такъв хищник не е никак лесно, иска се голям майсторлък.

лрс-велико търново хищници


Ловните излети за хищници в ЛРС-Велико Търново продължават и след приключването на ловния сезон. Определените за такъв лов членове на дружините не прибират пушките и продължават да вземат бележки. Усилията са насочени главно към отстрела на чакали. Има оплаквания, че тези хищници смело навлизат в селата, разхождат се спокойно по деретата и улиците и, когато е тъмно, хората се страхуват да излизат от домовете си. Те се притесняват и за домашните си животни и птици. А за ловците най-голямо, естествено, е желанието да отстрелят вълк. Дружините най-вече в планината понякога виждат оглозгани остатъци на диви животни, предимно на сърни. От сдружението смятат, че тези хищници се увеличават, ала дали е така, ще покажат резултатите от предстоящата пролетна таксация.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ