140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Заради АЧС – Бум на популацията от чакали в Русенско, регулират ги с групов лов

чакали русенско

Със групов лов на хищници ловците от  ловно-рибарско сдружение „Филип Тотю – Русе”  редуцират популация на чакалите в ловностопанските си райони. 164 хищника има в актива си за 2021 година Андрей Каракечиев. Повечето са чакали – 124, 40 са лисиците. За хората голямата напаст са лисиците, но в природата нито един вид не съществува самостоятелно.

„Има много оплаквания от набези на лисици в стопанствата по селата. Популацията от чакали силно се увеличи, след като заразата от АЧС мина през нашите ловища и остави след себе си много трупове на поразени диви свине, а както е знайно, това е много добра хранителна база за чакалите.

Това изтласка лисиците и те намират храна и убежище в селските дворове. Ние там обаче нямаме право да ловуваме. Знаете, по закон се ловува на 200 метра разстояние извън населеното място” – разкри актуалната обстановка при лова на хищници в Русенско баш майсторът Каракечлиев.

 „В научната ловна литература пише, че чакалите раждат до 5-6 малки. А аз съм виждал майка с 8 малки”, конкретизира, като сочи факти Каракечиев.

чакали русенско

Край село Червена вода за групов лов на чакали се събират по 20-тина ловци. Примамват ги с остатъци от умрели животни и със специални механични свирки, звукът от която имитира ранен заек. И винаги имат слука.

 „Между 10 и 15 дружини от ловно-рибарско сдружение „Филип Тотю – Русе”  организират седмично на групов лов за чакали. Отстрелват по 2-3-4 чакала и по някоя лисица – обобщава статистиката специалистът по лова на сдружението Николай Христов. – За 2021 година планът за ползване на чакали в ловното сдружение, което обединява 38 дружинки, е изпълнен на 160%. При планирани 500 чакала са отстреляни 783. На 90% е изпълнен и планът за ползване на лисици. Отстреляни са и 240 скитащи кучета”.

Добрата новина от отминалия сезон е, че заразата от АЧС безвъзвратно си е отишла от ловищата на русенските ловци. Доказателството е, че дивата свиня се е завърнала и  при планирани за ползване 87 животни от този вид местните ловци са отстреляли 102. Отчетеното преизпълнение е със 117%.

И още един нюанс в ловната картина от поречието на Дунав – тук вълци няма.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ