140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Два вълка, чакал и лисица за един ден отстреля ловец от ЛРД–Шилковци

шилковци вълци

Когато Станимир Денчев от ловно-рибарската дружина в с. Шилковци, Еленска община, тръгва рано сутринта на 26 март на лов за хищници, едва ли се е надявал чак на такава голяма слука. Разбира се, като всеки ловец и той иска да отстреля вълк. Още повече, че такива хищници доста са се навъдили през последните години в землището на селото и дружината прави всичко възможно, за да намали тяхната популация. Знае се обаче, че ловът им не е никак

Затова и не се забравят последните два вълка, отстреляни преди време от Иван Милков.
Явно този ден се оказва късметлийски за Станимир  Денчев. Когато засича вълците на камерата, монтирано край чакалото, не пропуска да вземе разрешително за индивидуален лов на хищници от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1899” в Елена и тръгва с надеждата, че този път слуката ще е на негова страна. Ловецът не чака дълго. Когато забелязва хищните животни, бързо стреля.

шилковци вълци

Падат вълк и вълчица, доста добри екземпляри.
Повече от 30 години Станимир Денчов излиза редовно за хищници и е сред най-запалените по този лов в сдружението. Споделя, че вълци е виждал само два пъти, ала до този ден не е успявал да уцели нито един. Но този път изважда късмет, дори след това отстрелва и чакал, и лисица. Такава слука е рядкост и за най-запалените по лова на хищници.
Доста са се увеличили вълците в Еленския Балкан през последните години. По време на отминалия ловен сезон Мариан Панайотов отстреля вълк в землището на с. Яковци. После еленското сдружение организира групов лов за хищници, но вълци нямаше – явно не този е точно начинът за намаляването на популацията им.

А по време на традиционната пролетна таксация се оказа, че на територията на сдружението се навъртат 26 такива хищника. В района на с. Дрента те са осем, има ги и в ловните полета на дружините Елена – Усои, в Шилковци, Яковци. Ловците виждат следи, понякога забелязват и самите вълци, намират остатъци от диви животни, вероятно техни жертви. Явно и по-нататък отстрелът на такива хищници ще бъде една от главните цели на еленските ловни дружини.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ