140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Емоционален ловен излет на фазани в ЛРС-Септември

септември лов

36 ловци, разделени в две групи, взеха участие в емоционалния лов на разселен фазан, организиран от „Ловно-рибарско дружество „Марица-1999”  гр. Септември. Ловният излет бе проведен на територията ЛРД-Калугерово в местностите „Полето” и „Слатина”. При указания от ръководителите на лова при възможност женските да се пропускат, слуката е общо 12 отстреляни фазана.

„Имахме много гости – 18 човека бяхме местните ловци, членове на сдружението в Септември. Още толкава бяха гостите. Повечето от тях бяха дошли със своите градски кучета – такива, които се гледат по фотьойлите в апартаменти. За тях особено характерно е, че като стигнат до къпинак веднага минават зад ловците и се налага те да мачкат къпините, за да мине кучето”, разказа с присъщия за ловците хумор за ситуацията на ловното поле Румен Чергаров, който е бил ръководител на лова на една от групите.

септември лов

„Видях с очите си как Аделина от Пловдив влезе в едни драки и сама си вдигна единия от двата фазана, които отстреля. Снимах се и аз с нейната слука за спомен.”, допълва  Чергаров.

„Полето” и „Слатина” са двете местности край село Калугерово, в които винаги става добър лов на фазани. Особено в „Полето”, където има лозя и овощни градини с ябълкови насаждения и праскови. Тук последното разселване на фермено развъдени фазанови птици е било на 8 септември 2021г. Тогава природата е обогатена, след предварително адаптиране, с 40 броя 90-дневни птици от този ловен вид. Така ловците опресняват кръвта на дивечовите птици и поддържат допустимите запаси на популациите в граници.

септември лов

„Имаме местен дивеч, от всичко си имаме в нашите ловни полета. Доказателството е, че един фазан 14 пъти го стреляхме, а той див та див,  замина си невредим. Стоян Серев, председателят на ЛРС-Септември, го вдигна и го стреля 2 пъти. После ловният надзирател Гошо Георгиев и той го стреля два пъти, а след това го подеха и софиянчетата, но той си замина, чак в съседното село отиде” – разказва и се смее ръководителят на ръководителят на ловния излет.

„Не е така. Вярно е че аз го вдигнах, стрелях му два пъти и не падна. Вярно е че още доста колеги стреляха по него. Но накрая отстреляхме фазана. Първо на мен го донесоха момчетата, казаха, че на мен се полага. За мен обаче удоволствието от преживяването е напълно достатъчно. Самият факт, че още говорим за това казва всичко.”,  другарски опонира председателят на  „Ловно-рибарско дружество „Марица-1999”  гр. Септември Стоян Серев. Той уточнява, че с успешния  улов на спорния фазан у дома се е прибрал д-р Иван Колчакав, но не се ангажира с прогноза още колко време ще се говори за този лов и точно за този фазан.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ