140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Шумен – Ловците се радват на добър сезон на благороден елен

шумен благороден елен

Популацията на благороден елен в ловностопанските райони на ловно-рибарска дружество „Сокол-Шумен”-гр. Шумен  се е увеличила. Това е следствие от намалелия брой диви свине заради заразата АЧС. „По-силен беше сезонът при отстрела на благороден елен и дребен дивеч, а по-слаб при реализацията на плана за ползване на дива свиня”, конкретизира ловният специалист на ловно-рибарска дружество „Сокол-Шумен”-гр. Шумен Стоян Стоянов. При планирани 33 броя благородни елени са отстреляни 25. В сравнение с предходния сезон са отстреляни 5 животни от този вид повече.

Добър е и сезонът при лова на фазани. При планирани 370 броя са отстреляни 330. Разселените фазанови птици са близо два пъти повече в сравнение с ползваните. В началото на лятото ловците от сдружението са получили  760 броя 45-дневни фазани.

„400 от тях купихме, а другите 360 получихме по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ. Доотгледахме ги до 75-80 дневна възраст във волера на сдружението край село Ивански. После с помощта на ловците от всички дружини в сдружението ги разселихме едновременно и равномерно в райони, където има подходящи за този вид дивеч местообитания”, обясни Стоянов.

Ловищата на шуменските дружини са  обогатени и с 570 фермено излюпени яребици и 285 полудиви патици.

шумен благороден елен

Шуменското сдружение на ловците е сред първите в страната при разселването на див заек. Само за миналия сезон природата е обогатена с 330 екземпляра от този вид. Година по-рано разселените зайци в района са 220.

Като най-добри в отстрела на едър дивеч за отминалия сезон са се представили ловно-рибарските дружини в Дибич и Велино. Първенци в отстрела на диви свине са ловците от Новосел. При план 5 диви свине те са имали слука 11 пъти. Това е половината отстрел на ловците от цялото шуменско сдружение. При план 35 отстрелът е 22.

„Тази година  е празнична за нас. На 15 юни се навършват 130 години от основаването на шуменското сдружение на ловците”, припомня председателят на ловно-рибарска дружество „Сокол-Шумен”-гр. Шумен Стоян Стоянов. Програмата за честванията е в процес на уточнение, но със сигурност ще има ловен събор. Тържествата за юбилея ще започнат с парад на ловците и знамената на ловните дружинки в центъра на Шумен.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ