140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В ЛРД– Овча могила няма диви свине и хищниците са малко

овча могила лов

„Няма диви свине при нас – оплаква се председателят на ловно-рибарската дружина в свищовското село Овча могила Енчо Атанасов. – Дори следи не сме виждали. Такъв ловен сезон не е имало досега. Затова пък и хищниците не са много и наблюденията ни показват, че няма да са повече от миналата година, а може и да са намалели.”
За диви свине любителите на такъв лов ходят при дългогодишните си приятели от великотърновската дружина „Ивайло”. А в землището на Овча могила ловуват главно на пернат дивеч и, разбира се, на хищни диви животни. Най-мераклии да стрелят по хищници са Румен Методиев и Славчо Пъшев. Те редовно вземат бележки за индивидуален лов лов, подготвят стървилища.

На прицел са главно чакалите и лисиците. Вълци в местните ловни полета няма, евентуално само преминават оттук, ала в района на съседното село Драгомирово ловци и горски служители са виждали не само следи, но и такива хищници. Отстреляни обаче няма засега.

Не липсват и диви котки, като техният брой се увеличава, след като от години е забранено да се отстрелват и това е голяма тревога за дружината.
А дали през следващия ловен сезон ловците от ЛРД-Овча могила ще имат възможност да ловуват на диви свине, ще стане ясно по-нататък. Какво ще покаже таксацията на 19 март, дали ще потвърди наблюденията, че такъв дивеч наистина няма в селското землище? А нали времето до откриването на новия сезон за групов лов не е никак малко, може нещата да се променят – такава е надеждата на ловците.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ