140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Али Акиф от дружина Стремци отстреля лисица, обезглавила едноседмично зайче

акиф лисица

Лисиците са най-големия враг за дребния дивеч на територията на дружина Стремци, която е в състава на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали. Преди дни Али Акиф отстреля лисица, нападнала малко зайче.

„Съжалявам, че не можах да го спася, беше най-много на седмица. Намерих го обезглавено. Главата и сърцето ме заболяха от яд, че не успях да го спася. Ако бях излязъл пет минути по рано, това нямаше да се случи”, казва Акиф.

Али Акиф е ловец от седем години. Не брои колко лисици и чакали е отстрелял през това време. Но не са по-малко от двадесет и тридесет.

акиф лисица

Смята, че не е толкова важно да се брои колко лисици са отстреляли, а колко дивеч е спасен.

Поредната лисица, нападнала зайче, я отстрелял привечер, тъкмо когато започнало да се стъмва. Чул, зайчето да цвърчи. Случката се разиграла между селата Три могили и Стремово. Видял в тъмнината как светят очите на лисицата. По негова преценка стрелял е от около 122 метра.

Това не е първият случай, когато ловец от дружина Стремци гръмва лисица, нападнала малки диви зайчета. Преди четири месеца Сертел Нури отстреля такъв хищник, удушил четири зайчета, в момент, когато започва да ги яде.

Друг известен хищничар в дружината е Авни Сали.

Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ