ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Гургулиците избягаха в Румъния, казват ловците от ЛРС-Видин

гургулици видин

Продължителна суша, тотално маловодие, пресъхнали напълно по-малки реки – такава е картината в Северозапада и дори падналите дъждове напоследък не можаха да променят съществено положението. Интересен коментар на ситуацията в лова направи дългогодишният ръководител на ЛРС-Видин Илия Георгиев. Ето какво сподели той:

„Ловният сезон върви, но ловците няма по какво да стрелят. Отстрелът на пъдпъдъци е слаб, гургулици почти няма. Завърта се по някоя само в землищата на по-високо разположените села в близост до границата със Сърбия – Раковица, Подгоре, Киреево.

Моето мнение е, че промените в климата много влияят на местообитанията на гургулицата. Затоплянето ги прогони на север, към Румъния. При нас летата стават все по-горещи, по-сушави. В по-високи терени на Карпатите, където е доста по-хладно, се задържат най-много гургулици, а по нашите земи все по-малко остават.

гургулици видин

Ние пък няма и с какво да ги задържам. Земеделците жънат каквото жънат и веднага бързат да изорат нивите, та това допълнително прогонва пернатите. Като няма какво да ядат, и пъдпъдъци, и гургулици си търсят по-подходящи местообитания. Ама как да се сърдим на земеделците, нали всеки си гледа своите интереси.

Чува се тук-там по дружините, че виждали движение на диви свине на монтирани камери. Дали ще останат до зимата, не е сигурно – та при нас реките пресъхнаха, калищата са сухи, голямо безводие е. Ами вижте Дунав – с толкова ниско ниво никога не е бил. Пък и популацията на дивите свине драстично се сви. Няма как да се възстанови дотолкова, че да ги има повсеместно, както беше до неотдавна. Трябва години да минат, за да преодолее природата щетите, които нанесе епидемията от АЧС.   

И тази година се очертава ловците от ЛРС-Видин да наблегнат най-вече на фазаните.

„Имаме ги при нас, всяка година правим мащабно разселване и популацията им е много стабилна. Като гледам какво е положението, май само те ни останаха“ – заключава Георгиев.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ