ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловците в Монтанско все по-рядко срещат групи от диви свине

монтана диви свине

Данните за популацията от диви свине в ЛРД „Огоста“ -Монтана в последните две години не са от най-добрите добри. За миналия сезон ловците от сдружението са отстреляли малко над 100 екземпляра, като има дружинки, които за целия ловен сезон нямат нито една отстреляна дива свиня.  

По думите на специалиста по лова Александър Георгиев популацията се е свела до минимум и трябва да започне да се мисли как да може да запазят дивата свиня като вид, тъй като това е животно, което се нуждае от време да се възстанови.

Дни преди откриването на ловния сезон дружинките съобщават за доста по-малко места, където излизат групи диви свине, а има и такива, където се появяват единични мъжкари.

Миналата година ловците в сдружението са отстреляли 50% планираните бройки, което се равнява малко над 100 диви свине. В годините назад отстрелът е бил с далеч по-високи стойности – по около 400 диви свине на сезон.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ