140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От ЛРС-Враца се хвалят с фазани, диви свине и зайци, малко са пъдпъдъците и яребиците

враца лов

Нови 1650 малки фазана на 100-дневна възраст разселиха в ловностопанския район на ЛРС-Враца в средата на септември, сподели ръководителят на сдружението Стоян Стоянов.

Това е третото разселване на фазани тази година. При първото разселване, в края на март, новите си местообитания са намерили 3000 фазана на 270-дневна възраст, а през юни от сдружението са разселили още 700 фазана.

Успехи с прелетния дивеч и хищниците в ЛРС– Велико Търново

Пернатите са доглеждани във фазанарията на ЛРС-Враца, която се намира в м. „Дъбника” и е с площ от 3 дка. Ловците от сдружението споделят, че новите птици бързо са се приспособили, тъй като условията в района са много добри.

„Фазанът, като популация е в много добро състояние, не така стоят нещата обаче при яребицата, на която популацията в района е драстично намаляла – сподели инж. Стоянов. – Пъдпъдъкът също много е намалял, тъй като в последните години поради ред причини се измени хранителната му база и той е принуден да се храни с жито и други семена заради обработката на нивите с хербициди и други препарати.“

Той допълни, че в момента има голям натиск от Европа да се спре лова на гургулица също заради ниската популация, но една причина за намаляването на гургулиците е и изменените им коридори на прелет.

За популацията на дивата свиня инж. Стоянов бе категоричен, че на територията на сдружението няма никакви проблеми.

„Тук не е голям проблем, миналата година е имало повече излети, за да се намали популацията, и имаме около 130% изпълнение на плана за отстрел. Тук има диви свине, има дори див заек, който в момента е често срещан и плануваме в скоро време пробен излет за него“, каза инж. Стоянов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ