ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Зловещо бракониерство – отрязаха главата на дива коза, оставиха трупа

Убита дива коза в НП "Пирин"

На територията на Национален парк „Пирин” бе извършено поредното демонстративно и безпрецедентно бракониерство на дива коза, който е защитен вид дивеч.

Призори вчера на туристическата пътека между върховете Кутело и Вихрен бе намерен труп на мъжки индивид. Входната рана по тялото показва, че животното е застреляно с карабина, а отрязаната глава е доказателство за намерението да бъде ползван единствено трофея, а не и месото. Това подсказва, че убийците са материално обезпечени и тяхна цел са рогата. По думите на открилите трупа алпинисти разрезът е направен изключително прецизно и гладко. Предполага се, че убийството на дивата коза е извършено по тъмно от лица, подпомагани от местни хора.

Коза в НП "Пирин"
Дивите кози в НП “Пирин” са свикнали с човешкото присъствие и често допускат туристи на близко разстояние
Снимка: Стефан Аврамов
Действията на Национален парк “Пирин”

Обърнахме се за потвърждение на информацията за престъпното деяние към директора на Национален парк „Пирин” Валери Мечев. Той потвърди, че е запознат със снимките, които бяха качени в социалните мрежи. Веднага след като е научил за потенциалното бракониерство е изпратил екип към предполагаемото място на убийството, от който се очаква потвърждение на информацията.

Това не е първи случай на посегателство към този вид

Припомняме, че в национален парк „Централен Балкан” в края на миналата година също бе регистриран случай на бракониерство на две диви кози, извършено от хеликоптер, като разследването по случая продължава.

Прокуратурата търси бракониери с хеликоптер, отстреляли две диви кози

Дивата коза е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, като е включена в два от списъците за защита – Приложение 2 и Приложение 3, но тя е и обект на лов на квотен принцип по реда на изключенията, като специална комисия определя квотите ежегодно и за всяко едно животно се издава надлежно разрешително. Ловът в Национални паркове е абсолютно забранен, като убийството на дива коза като защитен вид се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Също така по чл. 53 от Наказателния кодекс и чл. 129 от ЗБР на установените извършители се отнема оръжието, както и превозното средство. По ЗЛОД бракониерите, ако са редовни ловци, губят правото си на лов за срок от 3 години

НЛРС-СЛРБ остро осъжда подобни деяния и настоява за законодателни промени, които да утежнят наказанията за бракониерски действия.

Очаквайте развитие по темата на сайта SLRB.BG

Последвайте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ