ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Глиган рани 4 кучета, преди да бъде отстрелян в ЛРД-Ковачевец

ковачевец лов

Дълго ще помнят първия ден от новия сезон ловците от село Ковачевец, която е част от състава на ЛРС-Попово. Гонката е преминала през куп перипетии, но в крайна сметка завършила успешно.

Ловците заели пусии в м. “Каменливото”. Гоначи са Яни Ставрев и Цонко Радев. Кучетата влизат в дирите на глиган единак, вдигат го и го облайват ожесточено. Животното се насочва към старо сечище, навлиза в големи гъсталаци, където е трудно да бъде проследено.

Но гоначите  на ЛРД-Ковачевец навлизат с ясната мисъл, че предстои екшън. На три пъти глиганът се спира и се отбранява яростно от налитащите го кучета. На четири от тях в крайна сметка оставя следи от глигите си.

След около 600 метра гонитба из гъсталаците пред Яни Ставрев се открива възможност за стрелба. Точен е с първия изстрел от двайсетина метра, после стреля още два пъти и глиганът застива на място.

По всеобща преценка е около 130 кг, здраво и енергично животно.

ковачевец лов

Следват перипетии по изтеглянето му, в което се включват и други ловци от групата. И това се оказва трудна работа, но приятна и никой не се оплаква. Все пак да тръгнеш с добра слука още на старта на сезона е много хубаво. Така има и повече ентусиазъм, и много мераклии за следващия излет.

Слава Богу, кучетата не са пострадали сериозно и ще се възстановят. За някои тях този излет е бил бойно кръщение. Издържали са го, но и ще се научат да се пазят повече. Гората крие изненади и опасности има отвсякъде.

Майсторът Яни Ставрев също беше доволен от първата слука за него и дружината: „Много е хубаво да тръгнем с такива емоции и с отстреляно животно. Защото в предните две години нямахме този шанс и настроението неминуемо спада. Всеки следващ ялов излет действа демотивиращо. Сега всички са доволни, а и се надяваме на добър сезон.

Аз често излизам в гората, грижа се за хранилките, следя камерите. Има движение, има диви свине, дано се задържат при нас и през зимата. След големите поражения, които нанесе чумата при нас, сега лъха оптимизъм, че ще се радваме на добър сезон…“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ