ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Глиган рани 4 кучета, преди да бъде отстрелян в ЛРД-Ковачевец

ковачевец лов

Дълго ще помнят първия ден от новия сезон ловците от село Ковачевец, която е част от състава на ЛРС-Попово. Гонката е преминала през куп перипетии, но в крайна сметка завършила успешно.

Ловците заели пусии в м. “Каменливото”. Гоначи са Яни Ставрев и Цонко Радев. Кучетата влизат в дирите на глиган единак, вдигат го и го облайват ожесточено. Животното се насочва към старо сечище, навлиза в големи гъсталаци, където е трудно да бъде проследено.

Но гоначите  на ЛРД-Ковачевец навлизат с ясната мисъл, че предстои екшън. На три пъти глиганът се спира и се отбранява яростно от налитащите го кучета. На четири от тях в крайна сметка оставя следи от глигите си.

След около 600 метра гонитба из гъсталаците пред Яни Ставрев се открива възможност за стрелба. Точен е с първия изстрел от двайсетина метра, после стреля още два пъти и глиганът застива на място.

По всеобща преценка е около 130 кг, здраво и енергично животно.

ковачевец лов

Следват перипетии по изтеглянето му, в което се включват и други ловци от групата. И това се оказва трудна работа, но приятна и никой не се оплаква. Все пак да тръгнеш с добра слука още на старта на сезона е много хубаво. Така има и повече ентусиазъм, и много мераклии за следващия излет.

Слава Богу, кучетата не са пострадали сериозно и ще се възстановят. За някои тях този излет е бил бойно кръщение. Издържали са го, но и ще се научат да се пазят повече. Гората крие изненади и опасности има отвсякъде.

Майсторът Яни Ставрев също беше доволен от първата слука за него и дружината: „Много е хубаво да тръгнем с такива емоции и с отстреляно животно. Защото в предните две години нямахме този шанс и настроението неминуемо спада. Всеки следващ ялов излет действа демотивиращо. Сега всички са доволни, а и се надяваме на добър сезон.

Аз често излизам в гората, грижа се за хранилките, следя камерите. Има движение, има диви свине, дано се задържат при нас и през зимата. След големите поражения, които нанесе чумата при нас, сега лъха оптимизъм, че ще се радваме на добър сезон…“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ