ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Градската дружина в Трявна откри сметката

трявна лов

От втори опит откриха сметката в груповия лов на дива свиня в гр. Трявна. На откриването нямаха слука, но на следващия уикенд ловците се отчетоха с добър екземпляр. Късметът е бил на местен ловец, който е отстрелял глиган към 160 кг. 

„Глиганът е малък, на не повече от 2-3 години, с малки зъби. Размерите му за тази възраст обаче са впечатляващи”, коментира първата слука д-р Мирослав Милев, председател на ловно-рибарско сдружение „Бедек” – гр. Трявна, което обединява 4 дружини и 170 членове.

Градската дружина организирала гонка в землището на с. Милевци, в горист район, обрасъл с широколистна растителност. Докато обхождали гъсталаците гоначите и кучетата вдигнали единично животно, а един от ловците бил точен в стрелбата. Повалил го с първия изстрел и хукнал да гони и да прибира кучетата. После получил поздравления от всички свои колеги. Все пак първата слука за сезона в дружината винаги се приема по специален начин.

Ръководителят на сдружението Христо Димитров споделя някои наблюдения на местните ловци, които вдъхват надежди за по-добър сезон:

„Вижда се движение на дивеч при  нас, по хранилките има много следи. Със сигурност знаем за присъствие на майки с малки прасенца. По тях не стреляме, пазим ги, за да се възстанови популацията. И при нас АЧС остави своя отпечатък, както и в много други райони на страната. Но храним надежди  за по-добри дни в лова. Все пак нашите ловни полета са изцяло планински и разчитаме преди всичко на груповия лов на дива свиня…“

„Две или три сюрии с по 10 диви свине обикалят нашите ловностопански райони и териториите на близките наоколо  ловни стопанства. Освен тях, защитените видове птици и бозайници в района, по време на излетите ловците са видели и четири вълка. Опасните хищници са забелязани от колегите от съседната дружинка на с. Радевци, която е в състава на дряновското сдружение”, допълва д-р Милев.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ