140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Зрелищни гонки за ловците от ЛРД-Могилино

могилино лов

С общо 10 точни попадения се отчетоха ловците от ЛРС-Бяла, Русенско в първите три излета. Не е нищо особено, но на фона на голямото нямане от последните две години това все пак е добро начало на сезона за групов лов на дива свиня.

Най-интересни и зрелищни излети са провели ловците от дружината в с. Могилино, където в два поредни уикенда се радват на по две отстреляни животни. Един от най-активните и опитни ловци в дружината Васил Василев разказва някои епизоди от тези дни:

 „Ловувахме в м. „Делмето“ и по време на гонката вдигнахме сюрия от десетина животни. Майка и много приплоди около нея. Пропуснахме майката, както изискват етиката и актуалните разпоредби, и насочихме вниманието си към приплодите.

Те се пръснаха панически още при първия изстрел. Наложи се в хода на лова да правим дислокация, за да ги завардим отново.

Навлязоха в гъсто акациево сечище и там ни се отвори възможност за стрелба. Първо Шукри Алиев стреля точно и откри сметката. Имаше и други изстрели, но не улучиха.

могилино лов

Едва по-късно, в съвсем друг район, Петко Атанасов отстреля и второ животно от същата сюрия. Получи се много интересен и динамичен лов, с продължила 3-4 часа гонка, спазихме изискванията да стреляме само по приплоди и всички сме доволни.

Предната седмица пак имахме слука. Тогава ловувахме в м. „Боаза“. Кучетата вдигаха единични животни и на два пъти стреляхме точно. Първо Шукри Алиев, а след това и аз успях да се разпиша.

Има движение на дивеч в нашето землище, виждаме следи от животни по хранилките и калищата и това ни дава увереност, че ще имаме добър ловен сезон. Всички се надяваме на благодатни дни, след като африканската чума съсипа популацията и през миналите зими почти нямахме слука…“

Освен в Могилино, с първи точни попадения са се записали и дружините в селата Помен, Ценово, Караманово, Кацелово, Широково.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ