140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Скалак отстреля опасен млад глиган

скалак глиган

В последния ден от ловния календар на ловно-рибарска дружина Скалак, която е част от състава на ЛРС-Айтос, ловците отстреляха опасен млад глиган. Преди да бъде отстрелян, свирепият глиган едва не уби с острите си глиги кучето на председателя на дружината Бахчет Мехмет.

Тази събота ловци­те от село Скалак излязоха за последно на лов за дива свиня. Графикът им за лов приключ­ваше в прекрасния и слънчев съботен ден и затова доста от активните членове на дружин­ката рано – още по тъмна доба, се събраха пред кафенето на свой колега в центъра на се­лото. Гости не се приемаха в иначе известната с гостопри­емството дружинка. Ръководител на лова бе лично председателят Бехчет Мехмет.

Търсените и известни със злия си характер скалашки гончета бяха водени от опитните Мехмет Б. Мехмет, Ахмет Ах­мет и Хасан Шерафедин.

След задължителния инструктаж се взе решение първата гонка за деня да бъде в м. „Шу­мата“, където предната седмица няколко самотни глигана се из­мъкнаха далеч пред кучетата.

След разставянето на постовете, още с пускането си, гончетата на­душиха и откриха млад, но едър глиган. От настаналата олелия се разбра, че има схватка с дивото животно. Гонката започна и докато всички чакахме на пост, чувай­ки далечния лай на кучетата, проехтяха два бързи изстрела от поста на стария ловец Ше­рафедин Хасан.

Глиганът бе покосен на място, а видът на доближаващите вече кучета ясно показваше, че е имало го­неница и люта схватка в гъстия ятак между опасния противник и четириногите другари.

На място се разбра, че едно от кучетата закъснява. Не след дълго, тътрейки се със сериозни рани, но не оставя­що свинската диря, се появи и то – с много прорез­ни рани по краката и корема. Светкавичната реакция по извозването на раненото куче и своевременната намеса на ветеринарите успяха да спасят едрия ловен другар на предсе­дателя.

След втората пусия и един отстрелян чакал ловният ден приключи. Прекрасните януарски ловни дни и през двете седмици доставиха сериозни количества адреналин в кръвта на ловците от ЛРД-Скалак и напомниха за добрите стари времена с из­обилие от диви свине и надежда, че популацията ще нараства.

Айкут БЕХИЧ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ