ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС–Горна Оряховица – АЧС си отива, но последиците засега остават

горна оряховица лов

Не може да се каже, че членовете на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сидер войвода” в Горна Оряховица са доволни от отстрела на диви прасета през отминалия ловен сезон. И на какво да се радват, като от плануваните 96 животни са отчетени само 26.

По-негативен е бил само резултатът за сезон 2019-2020 година.

Затова пък следващият се оказва най-успешен от всички „чумави” години досега с 45 % реализация на плана.
Единствено ловците от дружината в Горна Оряховица 26 могат да се похвалят с добър отстрел. Нейният председател Деян Досев разкрива причината – тукашните диви прасета не са засегнати от АЧС, защото ловните полета се намират между трите града Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец, което ограничава движението на животните. Затова те са се запазили от опасната чумна зараза.
Георги Станев, специалист по лова в сдружението, със съжаление обяснява, че останалите дружини или нямат никакъв отстрел, или имат по едно-две прасета.

горна оряховица лов

Ловците от с. Стрелец и с. Джулюница отчитат по две животни, от с. Горски долен Тръмбеш и гр. Лясковец – по едно. Няма две мнения – причината е в драстичното намаляване на запасите от диви свине в ловните полета на дружините заради АЧС.
За разлика от свинския лов горнооряховските ловци могат да се похвалят с птичия, с който компенсират негативните резултати при дивите свине.

Всякакъв пернат дивеч се среща в ловните полета на дружините. Но най-доволни са те от фазаните.

Както каза Георги Станев – добрата популация на тези птици е главно заради разселването. Всяка година сдружението осигурява над 2 хил. фазана, от които има за всяка дружина. Това няма начин да не се отрази положително върху запасите, които от години са стабилни.

А и ловците се грижат за пернатите – хранят ги, ограничават бройките на хищниците. Затова любителите на такъв лов са спокойни, че ще имат слука.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ