НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Радко Радулов от ЛРД-Буйново отстреля внушителен вълк

Огромен вълк на пределна възраст, но с внушителни размери, отстреля Радко Радулов от ловно-рибарска дружина Буйново .

„Бях сам в гората с индивидуално разрешително за хищници.  Имаше гъста мъгла, а от опит зная, че в такова време вълците са активни и през деня. Срещата ни бе не просто очаквана, а неизбежна.  Видях на прилично разстояние за успешна стрелба два вълка. Стрелях по по-големия и го повалих с един изстрел. Много вълци съм виждал, но този е първият, който отстрелях.  Изглежда много голямо животно, сигурно е бил алфа мъжкар. Сега обаче, след отстрела, виждам – почти няма зъби, по краката няма козина – очевидно е много стар”, разказа за SLRB.BG ловецът със слуката да отстреля вълк Радко Радулов.

Все още не е ясно, какво е точното тегло на отстреляния в м. “Шилото”  край село Кожари  вълк, но животното със сигурност е с над средните за вида и възрастта си размери. Радулов го определя като 7-8 годишен – твърде стар за вида  и има сериозни съмнения дали би оцелял тази зима, макар че в Родопите все още зима да няма. Според ловеца единственият шанс да оцелее до сега е плод на строгата йерархия на живота в глутницата и груповият начин на лов на вълците, които обитават една и съща територия.

На тази територия между родопските села Буйново, Триград и Кожари вълците са истинска напаст за хората. Само през последните 5-6 години жертва на вълците по тези места падат близо 40 кучета. Последният случай е от закриването на груповия лов на дива свиня, когато вълците влезли в гонката  и убили едно от най-добрите ловни кучета. Когато ловците пристигнали на мястото на ожесточената схватка, ловният им помощник с множество нахапвания и пречупен гръбнак вече бил издъхнал.

Дали ще се сдобие с медал за трофея от отстреляния внушителен вълк, Радулов още не знае, но силно се надява. Дотук в 18-годишния си стаж като ловец има един златен медал. Той е на дива свиня, а глигите са оценени със 133.10 т. по CIC.

Слуката е от сезон 2018-2019 г. , а сега сезоните на този вид дивеч по тези места са слаби.

„Иимаме по 1-2 екземпляра. Този сезон изпращаме с два сполучливи излета.” , обяснява за особеностите на лова на дива свиня в района на Буйново  Радко Радулов.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ