ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

12 чакала за един ден отстреляха В ЛРД–Самоводене

самоводене чакали

Трудно могат да си спомнят такава слука ловците от дружината във великотърновското село Самоводене – да отстрелят 12 чакала за един ден. Не че досега мъжете не са организирали групов лов на хищници, но чак пък толкова не са уцелвали отдавна само за един ловен излет.
След като приключи сезонът на дивите свине и пернатия дивеч, ловците погледнаха по-сериозно към хищниците. Решиха в неделния ден да поочистят ловните си полета от чакали, за да е по-спокоен дивечът.

Ако пък не ги намерят, поне ще се разходят, ще разнесат фуражи по хранилките. Организираха се 12-13 души, най-мераклиите за такъв лов, и тръгваха рано сутринта с пушките и кучетата.

Не им беше никак трудно да открият хищниците и стрелбата се оказа успешна – отстреляха 12 екземпляра.

Най-точен през този ден беше Иван Казанджиев, който уцели пет чакала.
Председателят на дружината Ангел Тодоранов обяснява, че лисици в землището на Самоводене трудно могат да се видят вече, отдавна няма скитащи кучета, също и вълци.

Ала чакалите доста са се навъдили и правят големи поразии, като нападат най-вече дребните диви животни, също малките на дивеча. Затова ограничаването на популацията на чакалите е много важна за самоводенските ловци. Има ли ги толкова много, какъв е смисълът от разселването на пернат дивеч, след като хищниците могат бързо и лесно да го унищожат…

Всяка година ловците разселват фазанчета, ала са се уверили, че не малка част от тях стават жертва на чакалите. Затова ловът на хищници е много важен за дружината, чиито членове след приключването на ловния излет се съсредоточават върху тази задача.

За този ловен сезон се отчитат повече от 40 отстреляни чакала. Най-активни в този лов са Илиян Ганчев, Йордан Гецов, Йордан Попов, Иван Казанджиев, които редовно вземат бележки за индивидуален лов на хищници.

С тях често са Атанас Атанасов и неговият приятел Христо. Те имат кучета, специално обучени за чакали, и с тях помагат на дружината.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ